Ο Τρύφωνας Φωτιάδης είναι ο τρίτης γενιάς συνεχιστής της μακεδονικής επιχείρησης Arosis, ο άνθρωπος που έστειλε στις ΗΠΑ και τη Μόσχα τα διάσημα μακεδονικά όσπρια Καστοριάς και Πρεσπών. Η ιστορία της επιχείρησης ξεκινά το 1956. Ο παντοπώλης Θωμάς Στογιαννίδης με έδρα την Βασιλειάδα της Καστοριάς ξεκινά την προμήθεια και τοπική διακίνηση χύμα οσπρίων Καστοριάς – Πρεσπών. Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το 1968 ο γαμπρός του, Γιάννης Φωτιάδης, πλαισιώνει την επιχείρηση και μαζί συσκευάζουν και λανσάρουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά φασόλια και φακές Καστοριάς σε πακέτα των 500 γραμμαρίων.
Tο 1996 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο Τρύφωνας Φωτιάδης μαζί με τη μητέρα του Ελένη, διευρύνοντας την γκάμα παράγοντας βιολογικά φασόλια. Ταυτόχρονα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί τη φημισμένη ποιότητα των τοπικά παραγόμενων οσπρίων και να μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά που αναζητά ελληνικά ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, όπως αναφέρει η Ημερησία.
Έτσι, το 1999 ξεκινάει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού με νέα γραμμή παραγωγής, που θα αποτελέσει το θεμέλιο της σημερινής εξαγωγικής προσπάθειας που επιχειρεί η τρίτη γενιά της επιχείρησης. Έτσι, λίγους μήνες μετά κάνουν την είσοδό τους στην αγορά τα νέα προϊόντα της Άροσις, υπό το concept «Ελληνικά όσπρια με ονομασία προέλευσης», σε νέα πρωτοποριακή συσκευασία.
Τα προϊόντα παράγονται στη μονάδα της επιχείρησης που εδρεύει στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, στην Κολοκυνθού Καστοριάς, προμηθεύοντας διάφορα σημεία πώλησης στην Ελλάδα, μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σούπερ μάρκετ ενώ έχουν εξασφαλίσει διεθνή παρουσία σε 16 χώρες του εξωτερικού.
Στο διάστημα των τελευταίων δέκα ετών (2001 – 2010) οι πωλήσεις της Arosis ξεπέρασαν τα 7,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά αγόρασε 3.453.064 κιλά ελληνικών οσπρίων και ρυζιών από 284 Έλληνες αγρότες οι οποίοι ξεκίνησαν να καλλιεργούν 5 με 10 στρέμματα ο καθένας και σήμερα οι περισσότεροι καλλιεργούν για την Arosis πάνω από 50 στρέμματα.
Τα προϊόντα μας βρίσκονται πλέον και στα ράφια της Globus Gourmet, η οποία διαθέτει τα κορυφαία delicatessen κατάστημα στην Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.
«Οο κι αν ακούγεται δακρύβρεχτο, ήθελα να δώσω στα χώματα της γης μου μια ευκαιρία να αναπνεύσουν και στους παραγωγούς την ευκαιρία για ένα παραπάνω εισόδημα. Για να βγάλω λεφτά τότε, δεν ήταν σίγουρο. Ήταν τεράστιο το ρίσκο και για μένα και για τους παραγωγούς. Οι αγρότες με κορόιδευαν όταν τους το πρότεινα και το δέχτηκαν απλώς και μόνο λόγω της φήμης της εταιρείας μας. Μου είπαν λοιπόν, «άντε να σου βάλω πέντε στρέμματα με βιολογικά» αναφέρει ο Τρύφωνας Φωτιάδης στο athinorama.