Μείζον πρόβλημα στον ενδοτισμό της κυβέρνησης Σαμαρά προκάλεσαν χθες – ανήμερα της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας – οι δηλώσεις του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, καθώς είπε εξέθεσε την κυβέρνηση και την προκάλεσε να εκμεταλλευτεί την ελληνική προεδρία και να διώξει την Τρόικα.
Ο Χάνες Σβόμποντα ο απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι: «οι Τροϊκανοί έχουν αποτύχει και κανείς δεν τους σταματάει – γιατί δεν υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Αυτή η απουσία δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι ασύμβατη με τις ευρωπαϊκές αξίες. Απαιτούμε η Τρόικα και οι καταστροφικές πολιτικές της να εξαφανιστούν και η Κομισιόν να αναλάβει την ευθύνη για όλα τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η βάναυση λιτότητα που επιβλήθηκε από την Τρόικα, έχει ρίξει τους μισούς Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας». Απευθυνόμενος στην ελληνική προεδρία υπογράμμισε ότι «αν οι Τρόικα εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ελλάδας, αυτό θα είναι μια πραγματική νίκη. Τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» καταλήγει ο Σβόμποντα στο μήνυμά του.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Οικονομικών Γιαν. Στουρνάρας σε ερώτηση εάν η ελληνική προεδρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση των ελληνικών αιτημάτων είπε ότι μία καλή προεδρία βοηθά, αλλά τα επιτεύγματα στη δημοσιονομική πολιτική είναι εκείνα που βοηθούν περισσότερο και όχι η προεδρία.
Στη συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι εάν τηρηθεί ο αρχικός προγραμματισμός, οι αποφάσεις για μια νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους μπορεί να ληφθούν ως το τέλος Ιουνίου και σημείωσε πως η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτού του ελέγχου, ενώ για το χρέος αμέσως μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από την Eurostat, στα τέλη Απριλίου.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας απέφυγε να πάρει θέση για το εάν οι αποφάσεις θα ληφθούν πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών ή μετά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συζήτηση να διαρκέσει και μετά το πέρας της ελληνικής προεδρίας. Παραδέχθηκε επίσης ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου, ήταν, εκ των πραγμάτων, δυσχερής, αλλά εξηγεί ότι η διαπραγματευτική θέση της χώρας ολοένα και ενισχύεται από τη σταδιακή αποκατάσταση των δημοσιονομικών ισορροπιών και την ικανοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.