Πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση των πολιτών της στη ζώνη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε η Ελλάδα την περίοδο 2010-2013 με λογαριασμό 24,7 δισ. ευρώ για τους πολίτες της. Και αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, δώρα και άλλα πολλά.
Πενήντα εφτά φορολογίες, ανάμεσα στις οποίες φιγουράρουν η διπλή αύξηση στο ΦΠΑ, άλλες τόσες στα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας, φόροι στα τσιγάρα και τα καύσιμα, έκτακτες εισφορές, καθώς και το περίφημο «χαράτσι» στα ακίνητα αποτελούν το φορολογικό τσουνάμι που έπληξε τη χώρα. Και σαν να μην έφταναν αυτά, έγινε και δραματική μείωση των φοροαπαλλαγών και των αφορολογήτων ορίων. Η Ελλάδα το 2012 σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην φορολογία της τάξης του 3,9%, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την Ευρώπη ήταν μόλις 0,3%.
Παρά την φορολογική καταιγίδα το δημόσιο ταμείο παραμένει πολύ ελλειμματικό, γεγονός που καταδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού της περασμένης δεκαετίας, αλλά και τη αδυναμία του κράτους να συλλέξει τους φόρους. Τα φορολογικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά μειώθηκαν κιόλας σε σχέση με το μακρινό πλέον 2010. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προ το δημόσιο τα οποία συνεχώς αυξάνονται και έχουν υπερβεί τα 70 δισ. ευρώ. Το αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής ανακύπτει σε κάθε στροφή της καθημερινότητας…