Περίπου 600.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στην κάλπη το άτυπου δημοψηφίσματος του Χόνγκ Κόνγκ που ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο. Το δημοψήφισμα εντάσσεται σε μια ευρύτερη καμπάνια την οποία οι αρχές του Κόμματος στο Πεκίνο έχουν χαρακτηρίσει ως «παράνομη».
Το Χονγκ Κόνγκ επέστρεψε στην εξουσία της Κίνας το 1997 με μια ευρεία αυτονομία υπό την φόρμουλα «μια χώρα, δυο συστήματα». Παράλληλα είχε λάβει και την αόριστη υπόσχεση για καθολικό δικαίωμα ψήφου.
Αλλά οι κοινωνικές εντάσεις αυξήθηκαν σταθερά, με πολλούς κατοίκους να ανησυχούν ότι οι κοινωνικές ελευθερίες περιορίζονται. Πολλοί ακτιβιστές υπέρ των δημοκρατικών δικαιωμάτων απειλούσαν να μπλοκάρουν μέρος της οικονομικής συνοικίας της πόλης, εάν η Κίνα δεν ικανοποιήσει τις υποσχέσεις της.
Το ανεπίσημο δημοψήφισμα διεξαγόταν διαδικτυακά και έχει λάβει παράταση από τις 22 Ιουνίου μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα, όμως το site της ψηφοφορίας δέχθηκε δισεκατομμύρια χτυπήματα ύστερα από μια κυβερνοεπίθεση την περασμένη εβδομάδα. Οι διοργανωτές μετά την επίθεση αναγκάστηκαν να στήσουν 15 κάλπες σε όλη την πόλη την Κυριακή.
Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι το Χονγκ Κόνγκ μπορεί να ψηφίσει για τον κυβερνήτη του το 2017. Όμως τονίζει πως, σύμφωνα και με το μίνι-Σύνταγμα της πόλης, τον Βασικό Νόμο, τους υποψηφίους μπορεί να τους επιλέξει αποκλειστικά μια συγκεκριμένη επιτροπή. Οι ακτιβιστές δηλώνουν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς «ποιός ο λόγος να λέμε “ένας άνθρωπος, μια ψήφος” όταν το Πεκίνο επιλέγει τους υποψηφίους».
Σε ένα από τα εκλογικά κέντρα, όμως, υπήρξαν αντιδράσεις καθώς συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Πεκίνου φώναζαν κατά των προσερχόμενων ότι «στέλνετε τα παιδιά σας στο πεδίο της μάχης». Η οργάνωση υπέρ του Πεκίνου, Silent Majority, μέσω βίντεο απείλησε ότι εάν οι κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν θα υπάρχει ο κίνδυνος νεκρών και γενικού χάους στην πόλη. Οι φιλικές προς το Κόμμα εφημερίδες του Χονγκ Κόνγκ επίσης τόνιζαν ότι η πόλη θα ζημιωθεί από αυτό.
Η οργάνωση Occupy Central, που οργάνωσε το δημοψήφισμα, ανέφερε όμως ότι οι προσδοκίες της για την προσέλευση στις κάλπες ξεπεράστηκαν κατά πολύ, και τώρα ελπίζουν να κινητοποιήσουν και χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της οικονομικής ζώνης της πόλης ζητώντας πλήρη δημοκρατία.