Γράφει η Φιλοθέη Βαρσαμή
Για την τροπολογία του υπουργείου υγείας που υπερψηφίστηκε:
1. Διαβάζω σε φίλους ότι είναι γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι υπερψηφίζει τα τέσσερα από τα πέντε άρθρα της. Θα συμφωνούσα, αν δεν κοίταζα το κείμενο της τροπολογίας: τα πρώτα τέσσερα άρθρα αφορούν τελείως άσχετα προς το φάρμακο θέματα, δηλαδή την επαναφορά κάποιων νοσοκομείων σε καθεστώς διασύνδεσης, θέματα του εθνικού κέντρου αποκατάστασης και ζητήματα επικουρικών ιατρών. Επομένως το “ο σύριζα έκανε όλη αυτή τη φασαρία για να υπερψηφίσει τέσσερα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας” είναι παραπλανητικό γιατί τα πρώτα τέσσερα άρθρα ΔΕΝ αφορούν στο φάρμακο, δηλ. στο θέμα για το οποίο γίνεται ο καυγάς όλες αυτές τις μέρες.
2. Διαβάζοντας την περίφημη τροπολογία και χωρίς καμία ειδική γνώση καταλαβαίνω τα εξής: το κράτος ούτως ή άλλως καθόριζε τις τιμές των φαρμάκων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Παραμένει η κρατική παρέμβαση στον προσδιορισμό της τιμής του φαρμάκου βάσει κριτηρίων που μειώνουν την τιμή του γενικώς και ευνοούν τα γενόσημα ειδικώς. Τα περί επικινδυνότητας των γενόσημων καταλαβαίνω ότι είναι μία μπούρδα και μισή (μοναδικό αξιόλογο επιχείρημα του σύριζα όλες αυτές τις μέρες θεωρώ το ζήτημα της δυνατότητας ελέγχου τους από τον υποστελεχωμένο ΕΟΦ). Καταλαβαίνω, όμως, ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλιστεί η παρουσία πρωτότυπων και ποικιλία γενόσημων γιατί (απλοϊκά το κατάλαβα απλοϊκά το γράφω) δεν κάνουν όλα τα γενόσημα ίδιου πρωτότυπου σε όλους τους ασθενείς κοινής νόσου.
3. Τίθεται ένα θέμα, αν θίγεται η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου γιατί ενδέχεται, λέει, να συνθλιβεί από τους πολυεθνικούς κολοσσούς παραγωγής φθηνών γενόσημων. Δεν ξέρω αν ισχύει, διαβάζω όμως ότι οι ελληνικές εταιρίες του χώρου κατασκεύαζαν κατά βάση γενόσημα οπότε, αν ρίξουν τις τιμές, θα επιζήσουν. Αν όχι, θα έχουν πρόβλημα. Επίσης θίγονται τα φαρμακεία μάλλον γιατί μειώνεται το περιθώριο κέρδους τους, αλλά από τότε που είχα διαβάσει την επιστολή του προέδρου των φαρμακοποιών Πειραιά που έλεγε ότι “οι τύψεις και οι αναστολές δεν μας ταιριάζουν αφού, κρατώντας στα χέρια μας το φάρμακο, μπορούμε να επιβάλουμε τις λύσεις που θέλουμε”, δε νιώθω και εγώ μεγάλο ενδιαφέρον/τύψεις/σκορδοκαήλα αν αναγκαστούν να πουλάνε το φάρμακο, φάρμακο και όχι φαρμάκι.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS