Γράφει ο Σταύρος Tασιόπουλος*
Στο νόμο 4009/2011 (ΦΕΚ Α- 195/06.09.2011) για τη λειτουργία των ΑΕΙ στη χώρα μας, ορίζεται στο άρθρο 33 στις παραγράφους 1,5,6,7 ότι :
1. Το ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Το διδακτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο εξάμηνα.
5. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος.
6. Παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη, ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής.
7. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών
Τι συμβαίνει σήμερα ;
Ο νόμος δεν έχει στενά ημερολογιακή εφαρμογή, δηλαδή οι ακριβείς εβδομάδες μαθημάτων καθορίζονται από το ίδιο το ΑΕΙ. Το ίδιο ισχύει και για τη διεξαγωγή εξεταστικών. Ο νόμος δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο μήνα, και δίνει τη δυνατότητα στο κάθε ΑΕΙ να ορίσει ημερομηνίες και διάρκεια εξετάσεων.
Σήμερα στον τρίτο μήνα απεργίας, αν οι καθηγητές, οι διοικήσεις και οι απεργοί επιθυμούν να τηρήσουν τυπολατρικά ένα σύνηθες ημερολόγιο με προθεσμίες που στην πραγματικότητα έχουν αλλάξει ριζικά και με θέση για εξεταστική εντός του Φεβρουαρίου πράγματι το εξάμηνο έχει χαθεί. Όμως με βάση το νόμο το φετινό χειμερινό εξάμηνο δεν θεωρείται χαμένο. Αρκετοί κάνουν δηλώσεις περί απώλειας του εξαμήνου, χωρίς να λένε ότι οι υπολογισμοί τους βασίζονται στην κανονική καταμέτρηση των εβδομάδων με τις εβδομάδες διακοπών Πάσχα και Χριστουγέννων, τις εθνικές Αργίες και τις διακοπές του καλοκαιριού. Αποκρύπτεται δηλαδή ότι ο υπολογισμός των εβδομάδων εξαρτάται πάντα από τα πραγματικά περιστατικά. Πχ καιρικά φαινόμενα, έκτακτα και απρόβλεπτα γεγονότα.
Πότε χάνεται το εξάμηνο;
Αν τα μαθήματα ξεκινούσαν την επόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ακόμα και με κανονικές διακοπές Χριστουγέννων και μαθήματα εντός του εβδομαδιαίου πενθημέρου (όχι έκτακτα τα Σαββατοκύριακα) οι απαραίτητες εβδομάδες συμπληρώνονται τον Μάρτιο, εντός του οποίου μπορεί να ξεκινήσει και η εξεταστική διάρκειας 3 εβδομάδων. Με τη λήξη αυτής, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα το θερινό εξάμηνο και με διακοπές Πάσχα, να ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου και εξεταστική εντός του μηνός. Άρα το εξάμηνο δεν χάνεται και νομικά αυτό ισχύει. Οριστική ημερομηνία για την τήρηση των προθεσμιών είναι η 16η Δεκεμβρίου 2013 και τέλος Αυγούστου 2014 θα λήξει και η εξεταστική του θερινού εξαμήνου.
Και αυτό το όριο όμως καλύπτεται εάν οι διακοπές για Πάσχα και Χριστούγεννα έχουν διάρκεια 2 αντί για 4 εβδομάδες, οπότε και τα μαθήματα και οι εξεταστικές μπορούν να προσαρμοστούν περαιτέρω.
* Ο Σταύρος Tασιόπουλος είναι Δικηγόρος, MΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολ. Επιστήμης.
Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS