Ο τουρισμός αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, συνεισφέροντας με 17% στο ΑΕΠ, ενώ απασχολεί έναν στους πέντε εργαζόμενους. Το είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το επιβεβαίωσαν τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 964 εκατ. ευρώ, κατά 69 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο εκείνου του Σεπτεμβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το πλεόνασμα οφείλεται στη βελτίωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες – η οποία αντιστάθμισε τις αρνητικές εξελίξεις στα υπόλοιπα ισοζύγια.
O πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης σε δηλώσεις του στο Reuters προέβλεψε 18 εκατ. αφίξεις τουριστών το 2014 που θα εκτινάξουν τα έσοδα στα 13 δισ. ευρώ, μια αύξηση της τάξης του 13%. Ήδη σημειώνεται αύξηση 10% στις προκρατήσεις που γίνονται από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ άλογη άνοδος αναμένεται και από τη γερμανική αγορά.
Η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν η σημαντικότερη θετική εξέλιξη του Σεπτεμβρίου, λόγω της ανόδου των τουριστικών εισπράξεων κατά 17,3%, αντανακλώντας αυξημένες αφίξεις κατά 17,5% (Επισημαίνεται ότι, οι ταξιδιωτικές δαπάνες μη κατοίκων στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο 2013 δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία της κρουαζιέρας, τα οποία δεν καταγράφονται στην Έρευνα Συνόρων και δεν είναι ακόμη διαθέσιμα).
Στο 9μηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 2,6 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,8 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,8 δισεκ. ευρώ και ακολούθως η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,1 δισεκ. ευρώ και υπηρεσιών κατά 1,3 δισεκ. ευρώ, ενώ αντίθετα αυξήθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων.