Η ιστοσελίδα της Guardian έχει μπλοκαριστεί μερικώς στην Κίνα, σύμφωνα με ιστοσελίδα που παρακολουθεί τη λογοκρισία.
Ο δικτυακός τόπος είχε μπλοκαριστεί για πρώτη φορά την Τρίτη σύμφωνα με την ιστοσελίδα greatfire.org. Πολλές προσπάθειες για πρόσβαση στο site από πολλούς browsers, συσκευές και τοποθεσίες από όλο το Πεκίνο απέτυχαν. Από την Τετάρτη το απόγευμα, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα της Guardian μέσω κινητού και iPad apps δεν ήταν επίσης ελεύθερη.
Η ηγεσία της Κίνας είναι γνωστό ότι μπλοκάρει ιστοσελίδες που θεωρεί απειλή – το Bloomberg και οι New York Times έχουν μπλοκαριστεί από το 2012, όταν δημοσίευσαν μεγάλες έρευνες που αποκάλυπταν τον τεράστιο πλούτο που έχουν συσσωρεύσει οι οικογένειες των ανώτερων ηγετών του Κόμματος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τη φραγή σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Είναι η πρώτη φορά που το ακούμε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Χούα Τσουνιανγκ, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν καταλαβαίνω την κατάσταση. Μπορείτε να ενημερωθείτε από το σχετικό τμήμα του Υπουργείου».
Οι λόγοι για τη φραγή στο σαιτ της Guardian δεν είναι σαφείς – δεν δημοσιεύθηκαν άρθρα που να σχετίζονται με την Κίνα στην Guardian τις τελευταίες ημέρες ώστε να θεωρηθεί ως επικίνδυνη από την ηγεσία της χώρας. Ένα άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου, διερευνά τις εντάσεις στην εθνιοτικά διαιρεμένη περιοχή Ξινγιανγκ στα βόρειο-δυτικά της Κίνας αλλά η Guardian έχει ξανακαλύψει το θέμα στο παρελθόν χωρίς καμία αξιοσημείωτη κίνηση από την Κίνα.
Είναι επίσης ασαφές εάν η φραγή είναι μόνιμη ή προσωρινή. Οι εκδόσεις στην κινεζική γλώσσα του Reuters και της Wall Street Journal είχαν επίσης μπλοκαριστεί το Νοέμβριο, αλλά αποδεσμεύθηκαν μετά από περίπου ένα μήνα.