Γράφει η Αγγελική Μπίτη, διεθνολόγος
Το Ιράν και oι έξι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κατέληξαν σε συμφωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην διάσκεψη της Γενεύης. Η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ,σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των δυσμενών οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από την δύση κατά του Ιρανικού κράτους ,σηματοδοτώντας έτσι το ξεκίνημα μιας «συμφιλίωσης» που θα μειώσει τον κίνδυνο ενός πολέμου στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής .
Με στόχο την άμβλυνση μιας μακράς αντιπαράθεσης , η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών , της Γαλλίας , της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Κίνας και της Ρωσίας βρήκε σύμφωνο τον Ιρανικού ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ .
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα ενός μαραθώνιου διαπραγματεύσεων με έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έφερε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα και με την επίτευξη συμφωνίας, οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Ιράν για χρονικό διάστημα έξι μηνών.
Η ανάσχεση σε μια από τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν ,τον εμπλουτισμού ανώτερης ποιότητας του ουρανίου , ήταν η προσαρμοσμένη λύση για να γίνουν τα πρώτα βήματα προς την μείωση των εντάσεων και προς την δημιουργία μιας πιο ασφαλής Μέσης Ανατολής και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ δύσης και Ιράν.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, η Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι η συμφωνία δημιούργησε το χώρο και το χρόνο για την παρακολούθηση συνομιλιών και για μια συνολική λύση της διαφοράς .
” Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα , ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν και ο κύριος διαπραγματευτής Μοχάμεντ Ζάβαντ Ζάριφ.« Ήταν αναγκαίο να κινηθούμε προς μια επανάκτησης της εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας, πράγμα που δεν είχε επιτευχθεί στο παρελθόν.»
Μια ιστορικής σημασίας συμφωνία που αλλάζει τους διεθνείς συσχετισμούς, το Ιράν το μέχρι πρότινος «κράτος τρομοκράτης» επιστρέφει στην διεθνή κοινότητα μετά από χρόνια απομόνωσης και περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων λόγω του πυρηνικού του προγράμματος .
Όμως η προοπτική επανένταξης του Ιράν στον Δυτικό άξονα δεν βρίσκει σύμφωνο το Ισραήλ, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, που μέσω του πρωθυπουργού του Βενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζει να απειλεί με μονομερή στρατιωτική δράση την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς κατά συγκεκριμένων πυρηνικών στόχων. Χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός ηγέτης δήλωσε ” Αυτό που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στη Γενεύη δεν είναι μια ιστορική συμφωνία , ήταν ένα ιστορικό λάθος ».
Αναμένει να δούμε πώς θα διατηρηθεί η λεπτή ισορροπία των σχέσεων ΗΠΑ- Ισραήλ – Ιράν, και πώς η διεθνής κοινότητα θα υποδεχθεί τη συγκεκριμένη συμφωνία.