Η μεγαλύτερη εταιρία πώλησης αγαθών μέσω διαδικτύου , η Amazon απέσυρε από την αγορά, μερικά ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) από το κατάστημα Kindle, μετά από αναφορές για τίτλους που περιείχαν τις λέξεις βιασμός, αιμομιξία και κτηνοβασία.
Τίτλοι όπως «Παίρνοντας την μεθυσμένη μου κόρη» ήταν μέχρι πρόσφατα προς πώληση.
Η Amazon και η Barnes & Noble , άλλη μία μεγάλη εταιρία ηλεκτρονικής πώλησης βιβλίων , δηλώνουν από κοινού ,ότι αποσύρουν βιβλία που προέρχονται από την περιβόητη ιστοσελίδα The Kernel,ένα ιντερνετικό περιοδικό με «ροζ» περιεχόμενο. Βέβαια όπως αναφέρει το BBC υπάρχουν ακόμα στο διαδίκτυο και άλλα τέτοιου είδους βιβλία που μένουν να αποσυρθούν.
Οι άλλες μεγάλες εταιρίες ηλεκτρονικής πώλησης βιβλίου , όπως η βρετανική WHSmith και η καναδική Kobo, οι οποίες προωθούν τίτλους με παρόμοια θέματα, δεν έχουν ακόμα απαντήσει σε ανάλογες διαμαρτυρίες.
Το BBC ανακάλυψε ότι στην ιστοσελίδα της Amazon, η μηχανή αναζήτησης αυτόματα πρότεινε τους συγκεκριμένους τίτλους σε χρήστες που πληκτρολογούσαν φαινομενικά αβλαβείς λέξεις κλειδιά, χωρίς να κάνει επαλήθευση για όριο ηλικίας.
Η Amazon ,ακόμα δεν έχει απαντήσει στις κλήσεις του BBC για σχόλια πάνω στο θέμα, εκτός από το να επιβεβαιώσει ότι τα βιβλία που προέρχονται από το «The Kernel» έχουν αφαιρεθεί από τη βάση δεδομένων της εταιρείας.
Η Barnes & Noble δήλωσε ότι οι τίτλοι παραβίαζαν τους κανόνες πολιτικής σχετικά με το κατάλληλο περιεχόμενο που επιτρέπεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας , όσον αφορά πώληση βιβλίων στο διαδίκτυο. Επίσης , οι εκπρόσωποι της εταιρίας υπογράμμισαν ότι βρίσκονταν στην διαδικασία αφαίρεσής τους.
«Όταν παρατηρούμε ότι υπάρχουν παραβιάσεις στους κανόνες πολιτικής μας περί περιεχομένου, είτε από εσωτερική διαδικασία είτε από πελάτη ή εξωτερική πηγή, στέλνουμε ταχύτατα μία ομάδα απόκρισης για να τμηματοποιήσει κατάλληλα ή να αφαιρέσει το περιεχόμενο σε συμφωνία με την πολιτική μας» τόνισε εκπρόσωπος της εταιρίας .
Ο βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Damian Green είπε στο BBC «Η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του κοινού σχετικά με την ύπαρξη επικινδύνου υλικού.»
Οι τίτλοι μπορούν να βρεθούν σε ιστοσελίδες των εταιριών ,στις οποίες οι συγγραφείς μπορούν να ανεβάσουν μόνοι τα έργα τους. Οι εταιρίες παίρνουν ένα ποσοστό επί των πωλήσεων που γίνονται μέσω των καταστημάτων τους.
Νομικός ,είπε στο BBC, ότι εταιρίες πώλησης βιβλίων μέσω διαδικτύου όπως η Amazon , μπορούν να βρεθούν ένοχες για εγκληματική παράβαση επειδή άφησαν τέτοιου είδος περιεχόμενο να βρεθεί στο διαδίκτυο χωρίς μηχανισμούς προστασίας του καταναλωτικού κοινού.
«Οι διευθύνοντες της Amazon έχουν ένα δύσκολο ερώτημα να απαντήσουν: γιατί έβγαζαν κέρδη από πορνογραφικό υλικό , γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο προφανή κυβερνοαδικήματα;» είπε ο Mark Stephens, πρώην πρόεδρος της Internet Watch Foundation, μια υπεύθυνος για την παρακολούθηση εγκλήματος στο διαδίκτυο.
Στην Amazon, κατευθυντήριες γραμμές για στον τομέα των βιβλίων που ανεβαίνουν από ιδιώτες τονίζουν: «Δεν δεχόμαστε πορνογραφία και προσβλητικές γραφικές απεικονίσεις σεξουαλικών πράξεων. Προσθέτει: «Αυτό που κρίνουμε προσβλητικό είναι πιθανότατα αυτό που θα περιμένατε.»
Οι υπόλοιπες εταιρίες λιανικής πώλησης δίνουν παρόμοιες οδηγίες.
Τον Ιούλιο, ο βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει παράνομη στην Αγγλία και στην Ουαλία την ιδιοκτησία online πορνογραφίας που απεικονίζει βιασμό.Αλλά είναι ασαφές το γεγονός αν ο γραπτός λόγος – που αυτή τη στιγμή διοικείται από την Obscene Publications Act(OPA) – θα υπάγεται στην αρμόδια νομοθεσία.
Σύμφωνα με την OPA, οι εκδότες έχουν καθήκον να προστατεύουν το κοινό από το να έρθουν κατά λάθος σε επαφή με υλικό που θα εξόργιζε την δημόσια ευπρέπεια. Ένας εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας είπε στο BBC: «Ο βιασμός είναι μία σοβαρή εγκληματική παράβαση που έχει σωματικό, συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο σε θύματα. Είναι αρκετά δυσάρεστο και αηδιαστικό να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους οδυνηρές εμπειρίες σαν βάση ψυχαγωγίας του κοινού».
«Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μια συγκεκριμένη κατηγορία υλικού που είναι για ενήλικες, η οποία να μην είναι παγκοσμίως προσβάσιμη», είπε στο BBC.
Παρ’ όλα αυτά, άλλοι υποστήριξαν ότι η αφαίρεση τίτλων από την Amazon συνιστά λογοκρισία.
«Δεν νομιμοποιούμε προβολή βίντεο για χρήση ουσιών και παιδική πορνογραφία, διότι πραγματικοί άνθρωποι υφίστανται βλάβες κατά την παραγωγή τους,» τόνισε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας .