Ολοκληρώθηκε το «φιλτράρισμα» από το ΥΠΕΝ των διμερών συμβάσεων που υποβλήθηκαν για τη χορήγηση κατά απόλυτη προτεραιότητα όρων σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ, τα οποία προορίζονται για την τροφοδοσία εγχώριων βιομηχανιών. Έτσι, είναι θέμα ημερών να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα έργα που θα επωφεληθούν του «bypass» των σειρών προτεραιότητας για την εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ των αιτήσεων σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει αυτό τον «πήχυ» πάνω από τα 2 Γιγαβάτ. Κάτι που σημαίνει πως θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να μπορέσουν αρκετές εγχώριες βιομηχανίες να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που δίνουν τα «πράσινα» PPAs, για τη μείωση του ενεργειακού τους κόστους.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί παραγωγοί ΑΠΕ είχαν υποβάλει για προτεραιοποίηση μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο από τις μονάδες ανανεώσιμων πηγών, για τις οποίες είχαν συνάψει «πράσινα» PPAs με βιομηχανίες, στην προθεσμία που προέβλεπε το ΥΠΕΝ (16 Απριλίου). Σε αυτές τις περιπτώσεις, το υπουργείο θα καλέσει τους παραγωγούς να αναπροσαρμόσουν τους «φακέλους» που υπέβαλαν, ώστε να αποκτήσουν προβάδισμα στην κατακύρωση δυναμικότητας μόνο όσα έργα έχουν «κλειδώσει» off-taker από τον βιομηχανικό τομέα.
Όπως είχε γράψει το energypress, τα «πράσινα» PPAs που κατατέθηκαν, για να επωφεληθούν του μέτρου, άθροιζαν ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος περί τα 3,8 Γιγαβάτ. Καθώς η Υπουργική Απόφαση για τις σειρές προτεραιότητας προβλέπει απόκλιση ισχύος 20% (ώστε να μπορέσουν να λάβουν προσφορές σύνδεσης περισσότερα έργα), οι υποβληθείσες συμβάσεις «μεταφράζονται» στη δέσμευση συνολικού ηλεκτρικού «χώρου» περί τα 3 Γιγαβάτ.
Όπως είναι φυσικό, ένα ποσοστό τους δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το υπουργείο. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις, για παράδειγμα, ήταν πως για κάθε PPA θα πρέπει να αποτυπώνονται οι ενεργειακές ανάγκες του off-taker, με υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας της διμερούς σύμβασης, σχετικά με την απολογιστική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τα τελευταία τρία έτη λειτουργίας του.
Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από το «bypass» των σειρών προτεραιότητας, τα έργα ΑΠΕ των «πράσινων» PPAs που θα προκριθούν δεν θα υφίστανται στατικούς περιορισμούς έγχυσης. Ωστόσο, τα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα θα μπορέσουν να επωφεληθούν αυτό το δεύτερο bonus μόνο στην περίπτωση που ολοκληρωθούν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.
Η διορία θα προκύψει για το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ κάθε PPA από τον χρόνο στο οποίο έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε παραγωγό και off-taker πως αυτό θα ξεκινήσει να εκτελείται, με την έναρξη λειτουργίας των αντίστοιχων φωτοβολταϊκών ή αιολικών πάρκων. Στον χρόνο αυτό θα προστεθεί από το ΥΠΕΝ και μία εύλογη περίοδος, η οποία θα αντισταθμίζει το χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να βγει η Υπουργική Απόφαση αλλά και τον χρόνο που θα χρειαστεί ο ΑΔΜΗΕ για να προχωρήσει στους οριστικούς όρους σύνδεσης.
Ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ θα έχει όντως μηδενικούς στατικούς περιορισμούς έγχυσης αν όντως τεθεί σε λειτουργία στην προθεσμία που θα καθοριστεί με τον παραπάνω τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, για κάθε μήνα που θα καθυστερεί η ολοκλήρωσή του, θα επιβαρύνεται και με 1% επιπλέον στον μόνιμο «κόφτη» που θα του επιβληθεί. Επομένως, ένα 6μηνο καθυστέρησης θα σημαίνει πως θα λειτουργεί με μόνιμο «κόφτη» 6%.
Πηγή energypress.gr