Μορφή χιονοστιβάδας αναμένεται να λάβουν οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ο χάρτης της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει πλήρως αναδιαταχθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Δεν είναι μόνον η επικείμενη ολοκλήρωση του «γάμου» της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας με τη Eurobank, που θα συμβάλει στην ανατροπή των δεδομένων και στην ασφαλιστική αγορά, δια μέσoυ της συγχώνευσης των ασφαλιστικών τους εταιριών (Εθνική Ασφαλιστική-EFG Eurolife), δημιουργώντας μια πανίσχυρη εταιρία. Είναι και η αναζήτηση «στέγης» στην οποία βρίσκεται ένα πλήθος μικρομεσαίων εταιριών, λόγω αδυναμίας εξεύρεσης νέων κεφαλαίων.
Και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν ανάγκη από κεφάλαια, πολλά κεφάλαια. Πέρα από το βαθύ «κούρεμα» που έχουν υποστεί εξαιτίας του PSI, έχουν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν και την εφαρμογή της οδηγίας Solvency II. Μια οδηγία που ρυθμίζει τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Όπερ σημαίνει πως οφείλουν να ικανοποιούν ορισμένες απαιτήσεις φερεγγυότητας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διασφαλίσουν ότι το κεφάλαιο που διατηρούν είναι ανάλογο του κινδύνου που αναλαμβάνουν.
Ακόμη και η παράταση εφαρμογής της οδηγίας για αρχές του 2014, πιθανόν δεν είναι ικανός χρόνος για αρκετές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως στις ρυθμίσεις της.
Οι βολιδοσκοπήσεις και οι συζητήσεις έχουν διακριτικά ξεκινήσει. Ήδη μεγάλοι παίκτες, έχουν εκφράσει τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην ενοποίηση της ασφαλιστικής αγοράς, η οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγει τους έντονους κραδασμούς. Το ποιος θα ανοίξει το χορό των συνεργασιών θα φανεί σύντομα. Πολύ σύντομα.