Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια, που η ΕΕ στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο, επικαλείται την ανάγκη τα Κράτη Μέλη να αποκτήσουν ενιαία φωνή στα θέματα ενεργειακής πολιτικής. Όλες τις προηγούμενες φορές, οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αρμόδιοι επίτροποι έπεφταν στο κενό, καθώς τα μεγάλα κυρίως Κράτη, επέμεναν στις δικές τους κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα, που τις περισσότερες φορές πήγαιναν κόντρα σε διακηρυγμένες πολιτικές της ΕΕ.
Έφτασε όμως ο κόμπος στο χτένι. Φάνηκε δηλαδή καθαρά ότι οι μέχρι τώρα πολιτικές οδηγούν σε υψηλές τιμές ενέργειας, ιδίως τη στιγμή που ανταγωνιστικές οικονομίες όπως των ΗΠΑ, κινούνται πλέον με κόστος ενέργειας στο μισό της ΕΕ. Το δάχτυλο στον τύπο των ήλων, το έθεσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου, Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρομπέυ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής στις 22 Μαΐου, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, όπου φθηνές πηγές ενέργειας, όπως το αέριο σχιστόλιθου έχουν ρίξει τις τιμές ηλεκτρικού και φυσικού αερίου το μισό.
Στην ουσία το Συμβούλιο αυτό, άνοιξε το δρόμο στην εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών κοιτασμάτων αερίου από σχιστόλιθο, καθώς μέχρι πρόσφατα η ΕΕ κρατούσε μία επαμφοτερίζουσα στάση στο θέμα των μη συμβατικών ενεργειακών πόρων. Ο Βαν Ρομπέυ το είπε ξεκάθαρα. Τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν ασφαλείς και βιώσιμους τρόπους για την αξιοποίηση συμβατικών και μη ενεργειακών πηγών. Μάλιστα, σε αυτούς περιλαμβάνεται και το αέριο σχιστόλιθου, το οποίο, σε κάποιες χώρες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο μπορεί να αποτελέσει μέρος του μίγματος καυσίμων που χρησιμοποιούν.
Στην ίδια λογική με τον πρόεδρο του Συμβουλίου, μίλησε και ο Γερμανός Σοσιαλιστής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία που μειώνει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των ΗΠΑ. «Εάν δεν κάνουμε κάτι, το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη θα αυξάνει, μαζί με την εξάρτηση από τρίτες χώρες» κατέληξε.
Βεβαίως στην Ελλάδα, ελάχιστα από αυτά ακούσαμε. Τα επικοινωνιακά επιτελεία της Κυβέρνησης πρόβαλαν απλώς την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και την παράγραφο της απόφασης που περιλήφθηκε με πρωτοβουλία του, αναφορικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική ΑΟΖ και η οποία αναμφισβήτητα αποτελεί επιτυχία που πιστώνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Γιατί κατά τα άλλα η απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει ενεργειακό μονοπώλιο στους Ρώσους, από τους οποίους αποφάσισε να απεξαρτηθεί η υπόλοιπη Ευρώπη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου.