Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Απόψε σε τηλεδιάσκεψη θα τα βρουν και θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα

Συνεδριάζει σήμερα το βράδυ μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group με στόχο την εξεύρεση της «χρυσής τομής» εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Oι σημερινές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας να έχουν βρεθεί οι λύσεις για τα ζητήματα-αγκάθια όπως πλειστηριασμοί α’ κατοικίας, φορολόγηση του τζόγου ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση κ.α. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μέχρι σήμερα Παρασκευή θα λυθεί το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με σχετική διάταξη της κυβέρνησης.

«Είναι σε μια φάση συζήτησης τα ισοδύναμα και ξέρετε ότι αγωνιούμε», σημείωσε εχθές Πέμπτη από το βήμα της Βουλής και εξήγησε ότι η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με την οποία παρατείνεται η προθεσμία μετάβασης στο νέο καθεστώς ΦΠΑ στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης έγινε μόνο «για να τακτοποιήσουμε νομοτεχνικά τις παρατάσεις για το ΦΠΑ καθώς υπάρχει πρόβλημα νομικό μέχρι να καταργηθεί ο φόρος».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρότι το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε να υπάρξει συμφωνία για τα ζητήματα αυτά έως σήμερα, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, πλέον φαίνεται να στοχεύει στην «παράταση».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται πλέον αμετακίνητη, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, και προσδοκά «πολιτική λύση» για το θέμα.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμβιβασμός για τα δύο αγκάθια έως το τέλος της εβδομάδας, στο Eurogroup θα δοθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η τελευταία πρόταση επί της οποίας συζητούσαν οι δύο πλευρές προβλέπει ότι θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.

Εάν βρεθεί τελικά η χρυσή τομή, τότε η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με’ ένα ισχυρό χαρτί στην ατζέντα της και ως εκ τούτου αναμένονται θετικές εξελίξεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η κάννουλα της χρηματοδότησης μπορεί να παραμείνει κλειστή έως και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις αρχές του Δεκέμβρη, κατά την οποία πρόκειται να συζητηθεί η εκταμίευση της επόμενης υποδόσης, του ενός δισ. ευρώ.

Τα ξημερώματα πάντως, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του με 153 ψήφους το νομοσχέδιο με το δεύτερο «πακέτο» των προαπαιτούμενων μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ.

Προς αναζήτηση ισοδυνάμων

Βάσει της απόφασης να μην ληφθούν μέτρα που θα πλήττουν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση έχει στραφεί στη λύση της φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών. Η ιδέα για αύξηση κατά 5 λεπτά στην στήλη του ΚΙΝΟ επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Ωστόσο, ούτε αυτή η πρόταση αποδεικνύεται στέρεο ισοδύναμο.

Από το μέτρο της έξτρα φορολόγησης όλων των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, στελέχη της κυβέρνησης υπολόγιζαν ότι θα υπήρχαν έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ μόνο από το ΚΙΝΟ.

Ωστόσο, την ίδια ώρα σε ανάλυσή της η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εκτιμούσε ότι η επιβολή τέλους 5 λεπτών σε κάθε στήλη του ΚΙΝΟ θα οδηγούσε σε μείωση 25% των στηλών που παίζονται έως σήμερα και τελικά τα έσοδα για το Δημόσιο δεν θα ήταν 200 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις 52,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην κυβερνητική πρόταση αντιδρούν τόσο οι πράκτορες του ΟΠΑΠ, που βλέπουν να επίκειται πτώση του τζίρου τους, όσο και η ΟΠΑΠ ΑΕ, που θυμίζει ότι στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού έχει προβλεφθεί ετήσια φορολόγηση των ακαθάριστων κερδών της εταιρίας με συντελεστή 30%. Οι μέτοχοι της εταιρίας διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική φορολογία και τονίζουν ότι η απόφαση θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων.

Στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να καθησυχάσουν, λέγοντας ότι η πρόταση δεν αντιβαίνει στη σύμβαση ιδιωτικοποίησης της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε μια διακριτική διάψευση για το θέμα της έξτρα φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών χθες, Πέμπτη, και ο Τρ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση θα ανακοινωθούν σήμερα, Παρασκευή.

Από την πλευρά των δανειστών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση από την Αθήνα για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

πηγή: Το Βήμα

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων