Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Αβραμόπουλος: Δεν αποτελεί επιλογή η μη ανάληψη δράσης για το κυβερνοέγκλημα

«Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε»: με τα λόγια αυτά πήρε θέση για το διεθνές πρόβλημα του κυβερνοεγκλήματος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, που μίλησε σε εκδήλωση για την «Ενίσχυση της σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας του κυβερνοχώρου», που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian, στο πλαίσιο της 72ης Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA) που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

«Αποδεικνύεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι ο κυβερνοχώρος αποτελεί ένα ακόμα πεδίο μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα. Θα έπρεπε να είχαμε προβλέψει την επείγουσα σημασία της κυβερνοασφάλειας. Τώρα είναι η ώρα να αντιδράσουμε. Η κυβερνοασφάλεια έχει καθοριστική σημασία τόσο για την ευημερία όσο και για την ασφάλειά μας. Οι κυβερνοαπειλές δεν στρέφονται μόνο εναντίον των πολιτών μας, αλλά απειλούν και τις δημοκρατίες μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος και τόνισε ότι το ζήτημα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά του, μιας και οι σύγχρονες κοινωνίες εξαρτώνται πλέον από το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα η κυβερνοασφάλεια να έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατέδειξε τρεις λόγους, για τους οποίους η επικινδυνότητα των κυβερνοαπειλών έχουν αυξηθεί και εξελιχθεί. «Πρώτον, αποκτούν στρατηγική σημασία, καθώς θέτουν σε κίνδυνο κρίσιμες υποδομές και απειλούν τις δημοκρατικές διαδικασίες μας. Το κυβερνοέγκλημα αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα γεωπολιτικών στρατηγικών και “υβριδικών συγκρούσεων”. Δεύτερον, αποκτούν ενδημικό χαρακτήρα, καθώς εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε πληροφοριακά δίκτυα, κρίσιμες λειτουργίες και υποδομές. Τρίτον, αποκτούν διεθνή διάσταση καθώς, εξαιτίας της παγκόσμιας διαδικτυακής διασύνδεσης, καθίσταται δυσχερέστερος ο περιορισμός των απειλών σε δίκτυα, συσκευές ή γεωγραφικές περιοχές», υπογράμμισε ο Έλληνας Επίτροπος και προσέθεσε ότι η μη ανάληψη δράσης δεν αποτελεί επιλογή.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων