Τριπλά κερδισμένη στην προσπάθεια να καθετοποιηθεί στην Βαλκανική, να παράγει πράσινη ενέργεια σε όλες τις ζώνες του 24ωρου, αλλά και να αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό ώστε να μειώσει τις πανάκριβες αγορές ενέργειας από τη χονδρεμπορική για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της, φαίνεται ότι βγαίνει η ΔΕΗ μέσω του deal με την Macquairie.
Το πρώτο όφελος από τη συμφωνία αξίας 700 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία αφορά τα 600 MW εν λειτουργία χερσαία αιολικά που εμπλουτίζουν το υφιστάμενο πράσινο portfolio της στα Βαλκάνια, αποτελούμενο στη συντριπτική του πλειοψηφία από φωτοβολταικά. Κάνει με έτοιμα αιολικά πάρκα σε μια χώρα με πολύ ισχυρό δυναμικό, ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο που έχει θέσει για τεχνολογική διασπορά, εκτός από γεωγραφική, στην ευρύτερη περιοχή.
Εμπλουτίζοντας το μείγμα της με νέα αιολική ενέργεια, περιορίζει τα ρίσκα της, κάνει πιο προβλέψιμη τη πράσινη παραγωγή της αφού διασπείρεται σε περισσότερες ζώνες της μέρας και ενισχύει το ρόλο της στο διασυνοριακό trading πάνω στον «βαλκανικό ενεργειακό διάδρομο» των συζευγμένων αγορών στον οποίο ποντάρει πολλά.
Τα κρίσιμα αιολικά, το trading, η ευστάθεια
Κυρίως αποκτά όγκο σε μια τεχνολογία λίαν κρίσιμη για την ευστάθεια των συστημάτων της ευρύτερης περιοχής, όπως έδειξε και η παρατεταμένη άπνοια του Ιουλίου στη Ρουμανία, που συνέβαλε στον πρόσφατο «καύσωνα τιμών» στις χονδρεμπορικές αγορές της ευρύτερης γειτονιάς μας. Εδώ υπεισέρχεται και το υπόλοιπο portfolio έργων που περιέρχονται στη κατοχή της. Τα 22 MW μικρών υδροηλεκτρικών, το 1 MW πλωτού φωτοβολταικού, τα 6 MW συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών, συν τα 145 MW υπό ανάπτυξη έργων κάθε είδους τεχνολογίας, όλ’ αυτά ενισχύουν την εξισορρόπηση και ποιοτική βελτίωση του πράσινου χαρτοφυλακίου της.
Είναι το πρώτο όφελος από ένα deal, έργων συνολικής ισχύος 774 MW, εκ των οποίων τα 629 MW εν λειτουργία και τα 145 MW υπό ανάπτυξη, που όπως εξήγησε στο χθεσινό conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου ο CEO Γιώργος Στάσσης, αντιστοιχούν σχεδόν στο 13% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ της Ρουμανίας. Με αυτά, η επιχείρηση διπλασιάζει το εν λειτουργία χαρτοφυλάκιό της στη γείτονα. Σήμερα έχει 582 MW και με την εξαγορά του παραπάνω πακέτου από την αυστραλιανή Macquairie ξεπερνά τα 1,2 GW.
Συναλλαγή 7 φορές τα EBITDA
Το δεύτερο όφελος αφορά την αποτίμηση της εξαγοράς. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση χθες το απόγευμα, τα έργα αυτά αντιστοιχούν σε 100 εκατ. EBITDA, αφού τόσα αναφέρει ότι είναι τα επιπλέον λειτουργικά κέρδη από την εξαγορά στη Ρουμανία, που θα προστεθούν στα υφιστάμενα. Δεδομένου ότι το enterprise value είναι 700 εκατ ευρώ, αυτό σημαίνει ότι η συναλλαγή έγινε με 7 φορές τα EBITDA του χαρτοφυλακίου που εξαγοράστηκε. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση στην χθεσινή της παρουσίαση προς τους αναλυτές, το valuation είναι παρόμοιο με εκείνο άλλων συναλλαγών που έγιναν στη γειτονική χώρα, όπως η παλαιότερη απόκτηση από τη ΔΕΗ της Enel, αλλά και η φετινή κίνηση πώλησης από την Iberdrola ενός μεγάλου πακέτου αιολικών στην Premier Energy Group. Σχετικά με το IRR της συμφωνίας, κινείται στο 10%, όπως είπε ο κ. Στάσσης προς τους αναλυτές, χωρίς να υπολογίζονται οι συνέργειες που προκύπτουν.
Μικρότερη ψαλίδα μεταξύ παραγωγής – προμήθειας
Το τρίτο κέρδος για τη ΔΕΗ, λέγεται ότι είναι η βελτίωση του κενού που υπάρχει ανάμεσα στην ενέργεια που παράγει η επιχείρηση και σε εκείνη που χρειάζεται να εξασφαλίζει, αγοράζοντας ακριβές ποσότητες από τη χονδρεμπορική για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρουμανία, η επιχείρηση είναι καθαρός αγοραστής (net buyer), δηλαδή η ηλεκτροπαραγωγή της υπολείπεται των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει την προμήθεια ενέργειας προς τους πελάτες της.
Η εξαγορά από τους Αυστραλούς του πράσινου χαρτοφυλακίου των 774 MW, εκ των οποίων τα 629 MW σε λειτουργία, της προσθέτει 1,4 TWh στην παραγωγή της από ΑΠΕ σε επίπεδο ομίλου. Το παραγωγικό της δυναμικό στη γείτονα αυξάνεται σε 3,9 TWh, ωστόσο το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ωστόσο έχει να καλύψει στη Ρουμανία τις ανάγκες ενός πελατολογίου με συνολικές ανάγκες 8,2 TWh. Το γεγονός δείχνει και γιατί απαιτείται η συνέχιση και επιτάχυνση της οργανικής της ανάπτυξης, όπως δεσμεύτηκε ο επικεφαλής της. Σημειωτέον ότι μερικές μόνο μέρες πριν, η ΔΕΗ είχε
κάνει γνωστή την έναρξη κατασκευής στη γειτονική χώρα ενός μεγάλου αιολικού με συνολικά 23 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 140 MW, και προσεχώς θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες ανακοινώσεις.
Το σκαλί της Ρουμανίας και η Enel
Είναι λογικό η είδηση για την συμφωνία με την Macquairie να επισκίασε τα οικονομικά αποτελέσματα και να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τα ισχυρά EBITDA των 927 εκατ ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με πέρυσι, καθώς και ο ρόλος της Enel στη Ρουμανία.
Στην πράξη η Ρουμανία γίνεται όσο περνάει ο καιρός ένα όλο και πιο σημαντικό σκαλοπάτι για την επίτευξη των οικονομικών στόχων της ΔΕΗ. Το στίγμα της θυγατρικής της, αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εμφανές στα οικονομικά της αποτελέσματα. Καταρχήν στον κύκλο εργασιών, όπου από τα 4 δισ. του ομίλου, το 74% προέρχεται από την Ελλάδα και το 26% από τη Ρουμανία. Κατά δεύτερο στα EBITDA, όπου από τα 927 εκατ ευρώ, το 79% οφείλεται στις ελληνικές δραστηριότητες και το 21% στην Enel, δείγμα της αυξανόμενης προστιθέμενης αξίας της ρουμανικής θυγατρικής. Καθώς επίσης όταν αναλύει κανείς τα λειτουργικά κέρδη σε μία προς μια τις επιμέρους δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα διανομής. Το ελληνικό σκέλος (ΔΕΔΔΗΕ) και το ρουμανικό (τρεις εταιρείες διανομής), συμμετείχαν ισόποσα στα EBITDA με ποσά 100 εκατ ευρώ έκαστο.
Το 90% του στόχου των ΑΠΕ
Στα νούμερα με τη μεγαλύτερη αξία ξεχωρίζουν το «πρασίνισμα» και η συνεχιζόμενη μείωση συμμετοχής του λιγνίτη. Στο σκέλος των ανανεώσιμων, η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ύψους 4,7 GW μαζί με τα υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή έργα (3,3 GW) αθροίζουν ένα νούμερο 7,99 GW. Δεδομένου ότι ο στόχος των ΑΠΕ του business plan 2024- 2026 είναι τα 8,9 GW, αυτό σημαίνει ότι δυόμισι χρόνια πριν τη λήξη του, η επιχείρηση έχει εξασφαλίσει το 90% της ζητούμενης ισχύος και του πήχη που έθετε στο Capital Markets Day του Ιανουαρίου στο Λονδίνο.
Είναι φυσιολογική εξέλιξη, πολλά από τα νούμερα γύρω από τη στρατηγική της επιχείρησης να επικαιροποιηθούν, προς τα τέλη του χρόνου, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, όπως είπε χθες προς τους αναλυτές ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, με τη διοίκηση να μη κρύβει την αισιοδοξία της μετά και τα αποτελέσματα εξαμήνου.
Παρήχθη μόλις 1,5 TWh λιγνίτη
Ταυτόχρονα, όσο αυξάνεται η συμμετοχή της πράσινης ενέργειας στο μείγμα της, τόσο περιορίζει τη παραγωγή από λιγνίτη, που στο πρώτο εξάμηνο περιορίστηκε σε μόλις 1,5 TWh. Συνολικά η παραγωγή της ΔΕΗ αυξήθηκε σε 9,4 TWh (+15% από πέρυσι), από τις οποίες 3,1 TWh ήταν ΑΠΕ, 3,1 TWh φυσικό αέριο, 1,7 TWh πετρέλαιο και μόλις 1,5 TWh λιγνίτης, καθώς μειώθηκε κατά 16% στο πρώτο εξάμηνο. Την ίδια εικόνα δείχνει και η ανάλυση της εγκατεστημένης ισχύος της επιχείρησης. Εχει ένα σύνολο 11,5 GW, εκ των οποίων 4,7 GW ΑΠΕ, 2,7 GW φυσικό αέριο, 1,8 GW πετρέλαιο και μόλις 2,3 GW λιγνίτη.
Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα η επιχείρηση να πετύχει στο εξάμηνο μείωση 20% των εκπομπών CO2, φτάνοντας τους 0,47 τόνους ανά μεγαβατώρα έναντι 0,59 τόνους το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σε μετρικούς τόνους, οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν σε 4,4 έναντι 4,8 πέρυσι την ίδια περίοδο.
Στόχο για 1,8 δισ. EBITDA, πειθαρχημένο το χρέος
Αν και οι επενδύσεις στο εξάμηνο κινήθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ (+121%), εντοίτοις το χρέος ύψους 5,7 δισ. δείχνει να παραμένει σε πειθαρχημένα επίπεδα. Ο δείκτης καθαρό χρέος / EBITDA βρίσκεται στο 2,3 χ, χαμηλότερα από το όριο 3,5χ που έχει θέσει η επιχείρηση.
Καθετοποίηση και ρευστότητα «κλειδώνουν» τον στόχο για προσαρμοσμένο EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να αποκλείται εφόσον συνεχιστούν αυτές οι επιδόσεις, να αναθεωρηθούν προς τα πάνω τα νούμερα για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή τα 2,3 δισ. το 2026 και τα 3 δισ. το 2030, σύμφωνα με το τριετές business plan.
Σε άλλους τομείς συνεχίζεται η πρόοδος στην εγκατάσταση οπτικής ίνας Fiber-to-the-home, η οποία στα τέλη Ιουνίου είχε φτάσει σε 377.000 σπίτια, με στόχο τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέτος και τα 1,7 εκατ. μέχρι τα τέλη του 2025.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ blue, κατέχει μερίδιο αγοράς 34% με 2.700 δημόσια σημεία φόρτισης, σε Ελλάδα και Ρουμανία, αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το 2022.
Εκεί που χρειάζεται να ανοίξει ταχύτητα η επιχείρηση είναι στους έξυπνους μετρητές, όπου βλέπουμε τη μεν διείσδυση στη Ρουμανία να έχει φτάσει στο 51%, όταν στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο 11% και αναμένεται να αυξηθεί μόλις ξεκινήσει η ευρύτερη εγκατάσταση smart meters.
Πηγή energypress.gr