Γράφαμε τις προηγούμενες μέρες για το νέο σκηνικό, εφιαλτικό κατά πολλούς, που στήνει για τους καταναλωτές η ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ και ιδίως φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με έγγραφα των διαχειριστών δικτύων που έχουν και την ευθύνη των λογαριασμών από τους οποίους πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, μέχρι το τέλος του χρόνου η αξία της ενέργειας που παράγουν φωτοβολταϊκά και αιολικά, θα ανέλθει σε….1,6 δις. ευρώ, με βάση τις ισχύουσες τιμές αγοράς από το σύστημα.
Το τεράστιο ποσό, θα κληθούν σε μεγάλο βαθμό να καλύψουν όλοι οι καταναλωτές, θέλουν δε θέλουν μέσα από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ή επιβαρύνοντας την όποια ανταγωνιστικότητα έχει απομείνει στην ελληνική οικονομία.
Τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους (μονοπώλια ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, πρόσθετοι υψηλοί φόροι σε ηλεκτρισμό και αέριο, υψηλές χρεώσεις στη χρήση δικτύων, τέλος ΑΠΕ κλπ), διεκτραγωδούσαν χθες οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, της όποιας δηλαδή έχει απομείνει, ζητώντας παρέμβαση του Πρωθυπουργού.
Χθες πάλι, το Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφάσισε την έγκριση τευχών δημοπράτησης, για την κατασκευή 3 φωτοβολταϊκών σε Κοζάνη και Μεγαλόπολη. Πρόκειται για τα γνωστά σχέδια που ναυάγησαν το προηγούμενο διάστημα. Το ενδιαφέδρον είναι ότι οι 3 αυτές μονάδες, θα έχουν συνολική ισχύ…285 μεγαβάτ. Δηλαδή η ΔΕΗ, ως παραγωγός από φωτοβολταϊκά, θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς με μερικά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Είναι λίγο δύσκολο να καταλήξουν οι διαγωνισμοί σε κατακύρωση και ανάθεση, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα η κατάσταση παραμένει ρευστή και οι τράπεζες επιφυλακτικές. Ωστόσο μεταφέρουμε την είδηση για να δείξουμε τον τρόπο που λειτουργεί ο ενεργειακός προγραμματισμός στην Ελλάδα.