Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Έντονες συζητήσεις υπήρξαν καθ όλη την διάρκεια του Πάσχα μεταξύ των Θεσμών και του Ταμείου με σκοπό να αμβλυνθούν όλες οι ενστάσεις από την Ουάσινγκτον και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μου, έπειτα και την ανάληψη των καθηκόντων από τον Ν. Τραμπ, η αμερικανική ηγεσία φαίνεται να είναι αρκετά δύσπιστη ως προς το αν πρέπει να συμμετέχει το Ταμείο εκ νέου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς έπειτα από επτά χρόνια μνημονιακής κρίσης η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης σε μεταρρυθμίσεις παρουσιάζεται αρκετά μειωμένη.
Το στοιχείο αυτό βέβαια έρχεται σε πλήρη ταύτιση και με το νέο δόγμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στο οποίο δεν χωράνε πλέον άλλα ‘’λάθη’’ και προφανώς δεν αναμένεται να συγχωρεθούν καινούργια.
Παρόλα ταύτα, τις τελευταίες ημέρες και όσο προχωρούμε στο πολύ σημαντικό Εurogroup της 22ας Μαΐου, οι εξελίξεις ενδέχεται να αλλάξουν και να τροποποιηθούν πολλές φορές, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιεί και τις τρεις πλευρές.
Η αρχή μάλλον φαίνεται να έγινε έπειτα και από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών του Τραμπ, Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μάλιστα μιλώντας στους Financial Times δήλωσε πως “η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα θέσει εμπόδια στην συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο ελληνικό πρόγραμμα’’.
Ιδιαίτερα σημαντική δήλωση, καθώς στην συνέχεια αποκάλυψε και άλλες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αναφέροντας πως “Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πρωτίστως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, αν και είναι κάτι που παρακολουθούμε, διότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία και παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και με μια πιο θετική άποψη για την συμμετοχή του Ταμείου στην διαπραγμάτευση φάνηκε να είναι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Βloomberg τόνισε πως «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και πως η Ελλάδα είναι «ένα θέμα σε εξέλιξη».
Τώρα στα τεχνικά σημεία της διαπραγμάτευσης και σε ένα από τα οποία αναμένεται να έχουμε την “μητέρα των μαχών”, τα πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή, η σημερινή ημέρα αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη θα έχουμε την ανακοίνωση από πλευράς του ΔΝΤ των στοιχείων εκείνων που θα αφορούν τα δημοσιονομικά πεπραγμένα της Ελλάδας. Παράλληλα και σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα,το Ταμείο επιμένει στην άποψη του πως το έτος 2016 αναμένεται να είναι κομβικής σημασίας και για τα επόμενα έτη όσον αφορά τον κύκλο εργασιών της ελληνικής οικονομίας και πως τα φετινά στοιχεία θα αποτελέσουν σήμα-οδηγό και για τα επόμενα μνημονιακά χρόνια.
Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως τα σημερινά στοιχεία δεν είναι τελικής φύσεως, απλά θα αποτελέσουν μια σημαντική βάση στην οποία θα κινηθεί το Ταμείο και πως κατά πάσα πιθανότητα θα επικαιροποιηθούν στο μέλλον και με τα αντίστοιχα στοιχεία της Εurostat, που θα ανακοινωθούν στις 24 Απριλίου.
Επιπροσθέτως, μέσα στις επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε πως θα λάβει χώρα στην Ουάσινγκτον και η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, στην οποία εν ολίγοις μπορούμε να τονίσουμε πως σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις και ειδήσεις που εκπλήξουν αρκετούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στο ίδιο κύμα και σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, το ΔΝΤ δεν δείχνει να έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια και πως, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρειαστούν νέα μέτρα και μετά το 2018, εάν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Εν κατακλείδι, η “Σιδηρά Κυρία” του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και σύσσωμο το ΔΝΤ θεωρεί πως το πιο λογικό σενάριο είναι μακροπρόθεσμα να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, δεδομένης πάντοτε και της μεταρρυθμιστικής κόπωσης που φαίνεται να εμφανίζει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και που, σύμφωνα με γνώστες των πραγμάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει αρχίζει να κουράζει την Ουάσινγκτον.