Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

ΔΟΕ: «Την κατάλληλη στιγμή η απόφαση»

«Η ΔΟΕ θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή για τη συμμετοχή των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες σε Μιλάνο/Κορτίνα το 2026, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια και χωρίς να δεσμεύεται από τα αποτελέσματα προηγούμενων αγώνων πρόκρισης για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα (28/3) το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ανακοινώνοντας συστάσεις προς τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και τους διεθνείς διοργανωτές αθλητικών τουρνουά σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο σε διεθνείς αγώνες, μετά από αίτημα της 11ης Ολυμπιακής Συνόδου Κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου 2022, κι αφού χρειάστηκε σχετική διαβούλευση τεσσάρων μηνών.

Οι συστάσεις του Εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ:

1. Αθλητές με Ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο πρέπει να αγωνίζονται μόνο ως μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές.
2. Ομάδες αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο δεν μπορούν να αγωνίζονται.
3. Οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο δεν μπορούν να αγωνιστούν. Επίσης αυτό ισχύει και για το προσωπικό υποστήριξης.
4. Οι αθλητές που είναι συμβεβλημένοι με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να αγωνιστούν. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσωπικού υποστήριξης με συμβόλαιο με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.
5. Οποιοσδήποτε τέτοιος ουδέτερος αθλητής, όπως όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες αθλητές, πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις αντιντόπινγκ που ισχύουν.
6. Οι κυρώσεις κατά των υπευθύνων του πολέμου, των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.
7. Δεν υπάρχουν διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώνονται ή υποστηρίζονται από διεθνείς ομοσπονδίες ή εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
8. Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα αυτών των χωρών δεν εμφανίζεται σε καμία αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του χώρου διεξαγωγής.
9. Κανένας κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορεί να προσκληθεί ή να διαπιστευθεί για οποιαδήποτε διεθνή αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση.
10. Καμία απόφαση για συμμετοχή στο Παρίσι το 2024 ή στο Milano Cortina 2026.

Δείτε περισσότερα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων