Γράφει η Μαρία-Αρετή Ευαγ. Ζιαζιά
«Ανάσα» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες θα δοθεί μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Βέβαια πρόκειται για μία ανάσα με πολλές παραμέτρους, εξαιρέσεις και κριτήρια υπαγωγής των ενδιαφερομένων. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των οφειλών, δίχως την εμπλοκή του δικαστηρίου σε αυτό και εν τέλει οι εταιρείες θα κατορθώσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους πιστωτές, τραπεζικά ιδρύματα, εφορία.
Εντούτοις, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί ο χρόνος εκκίνησης της εν λόγω διαδικασίας, ενώ σε κάθε περίπτωση η έναρξη της θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα το φθινόπωρο του 2017. Ταυτοχρόνως, δεν είναι βέβαιο αν δύναται να διαγραφούν ή να υπαχθούν σε διακανονισμό όλοι οι παρακρατούμενοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Έξι βήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι και εντός 6 μηνών θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και σε περίπτωση, βέβαια, που δεν επιτευχθεί η συμφωνία, η όλη διαδικασία θα θεωρείται μη επιτυχημένη και οι οφειλές θα εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.
Με την ανωτέρω εφαρμογή επιχειρείται να δοθεί μια «σανίδα σωτηρίας» στις επιχειρήσεις τη στιγμή που τα λουκέτα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σύμφωνα με το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, τα τελευταία χρόνια και δη το 2016 καταγράφθηκε ραγδαία συρρίκνωση των επιχειρήσεων και αυτό γιατί οι τελευταίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στη βαρύτατη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν. Κατακόρυφη μείωση του τζίρου, αδυναμία ρευστότητας και έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες είναι ορισμένες αιτίες που συνθέτουν το θολό και δυσοίωνο επιχειρηματικό σκηνικό.
Σύμφωνα μάλιστα και με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τα στοιχεία το 2016 ήταν αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή καταγράφησαν περισσότερες διαγραφές επιχειρήσεων συγκριτικά με την ίδρυση νέων εταιρειών. Αναμφίβολα, τα εν λόγω δεδομένα δε θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά, τη στιγμή που ο επιχειρηματίας καλείται να καταβάλλει υπέρογκα ποσά σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να επιβιώσει και με ένα κράτος που αδιαφορεί παντελώς για το «επιχειρείν» της χώρας, δεν προσφέρει κανένα κίνητρο και στέκεται απέναντι από τους πολίτες του.
Οι προβλέψεις το 2017 είναι άκρως δυσοίωνες για την πορεία της κατανάλωσης και της οικονομίας. Τα λουκέτα θα αυξάνονται διαρκώς ενώ η «φυγή» πολλών εταιρειών σε φορολογικώς ελκτικές χώρες θα διαδέχεται η μία την άλλη, με το κράτος να αποδυναμώνει τους επιχειρηματίες, να αυξάνει ολοένα τη φορολογία, να μην επιδιώκει συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και συνεπώς να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την επιχειτηματικότητα στο γκρεμό…