Η κυβέρνηση έχει μπλέξει άσχημα με την πώληση της ΔΕΠΑ. Μπορεί η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να διακηρύσσει ότι όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές, θα βεβαιώσουν ότι αναλαμβάνοντας την επιχείρηση, θα τηρήσουν τους κοινοτικούς κανόνες, η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Το γεγονός ότι η ελληνική αγορά έχει πολύ μικρό μέγεθος, ενώ η ΔΕΠΑ καλύπτει πάνω από το 90%, άρα στην ουσία αποτελεί μονοπώλιο, δεν αφήνουν περιθώρια για το τι θα συμβεί αν περιέλθει στον έλεγχο του κύριου προμηθευτή της, που είναι η ρωσική Gazprom.
Όπως μας επισήμανε ειδικός στα θέματα ανταγωνισμού και λειτουργίας της Ευρωπαϊκής αγοράς, το κύριο στην περίπτωση που η ρωσική εταιρεία ελέγξει τη ΔΕΠΑ, εγείρονται θέματα ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά, διαμόρφωσης υψηλών τιμών προμήθειας που όπως είναι φυσικό μετακυλύονται στην κατανάλωση, αλλά και οιονεί σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ προμηθευτή (Gazprom) και αγοραστή (ΔΕΠΑ) που θα καταλήξει σε βάρος της δεύτερης.
Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να τα συνοψίσουμε στα εξής:
• Σύμπτωση προμηθευτή και ιδιοκτήτη στο ίδιο νομικό πρόσωπο, σημαίνει πλήρως καθετοποιημένη αγορά
• Διαμόρφωση τιμών πιο κοντά στα συμφέροντα του προμηθευτή
• Διαπραγμάτευση για ανανέωση της ισχύουσας συμφωνίας προμήθειας ρωσικού αερίου, η οποία λήγει το 2016. Που θα γίνει; Μήπως στη Μόσχα, μεταξύ υπαλλήλων της Gazprom;
• Εξάρτηση της χώρας από ένα και μόνο προμηθευτή, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά ως προς την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο.
Οι λόγοι αυτοί είχαν ληφθεί υπ΄όψιν από την Κυβέρνηση Σημίτη, όταν το 2002 έγινε η πρώτη απόπειρα να πουληθεί ένα 30% της ΔΕΠΑ σε ξένο επενδυτή.
Έτσι, από την προκήρυξη ακόμη του διεθνούς διαγωνισμού, είχαν αποκλειστεί οι προμηθευτές της ΔΕΠΑ. Πιο πριν, η ίδια κυβέρνηση, όταν προκήρυσσε το διαγωνισμό για τις Εταιρείες Παροχής Αερίου στα δίκτυα πόλης, είχε και πάλι αποκλείσει τους προμηθευτές της ΔΕΠΑ.
Η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ δεν έλαβε υπ΄όψιν της όλα τα παραπάνω και προχωρά ακάθεκτη το διαγωνισμό, υποσχόμενη στην Κυβέρνηση δισεκατομμύρια (;) ευρώ που θα καταβάλλουν οι Ρώσοι. Με τη διαφορά ότι οι Ρώσοι μπορεί να πληρώσουν τώρα πολύ παραπάνω από την αξία της εταιρείας. Θα τα πάρουν όμως πίσω σύντομα και με το παραπάνω, αφού θα έχουν «και το μαχαίρι και το πεπόνι» αναφορικά με τις τιμές, προστατεύοντας ταυτόχρονα και την επένδυση στον αγωγό South Stream στα βόρεια της χώρας.