Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα δύο πολύ ενδιαφέρουσες επισκέψεις. Την Τετάρτη 24/5 Ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt επισκέφθηκε τα γραφεία της Effect. Την Παρασκευή πάλι 26/5 επισκέφθηκα εγώ με τη σειρά μου τα γραφεία της Google στα πλαίσια του προγράμματος The Fifty Fifty Project.
Επειδή όμως φαντάζομαι πως έχετε μαζέψει πολλές άγνωστες λέξεις προχωράμε στη αποσαφήνιση των πιο βασικών. H Εffect είναι η εταιρεία για την οποία εργάζομαι, είναι κοινωνική επιχείρηση με στόχο την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Το The Fifty Fifty Project από την άλλη αποτελεί πρωτοβουλία της Μαριάνθης Νίκα και της Σοφίας Καραγιάννη και βοηθάει μέσα από διάφορες δράσεις γυναίκες να αναδειχθούν στον επιχειρηματικό κόσμο πάντα με τη βοήθεια των ανδρών. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η ειδοποιός διαφορά του από άλλες ΜΚΟ, οι οποίες θίγουν αντίστοιχα θέματα.
Ας πάμε όμως στην πρώτη επίσκεψη, αυτή του Αμερικανού Πρέσβη. Ο κύριος Pyatt ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για θέματα καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας. Με χαρά λοιπόν δέχθηκε να μιλήσει στα γραφεία της Effect σε μια ομάδα νέων ατόμων για την έως τώρα πορεία του, σημαντικές στιγμές της καριέρας του αλλά και την κατάσταση της χώρας μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αφιέρωσε αρκετό χρόνο για τυχόν ερωτήσεις. Η ομιλία λοιπόν εξελίχθηκε σε διάλογο, πραγματικότητα που κατά τη γνώμη μου ευνόησε και τις δύο πλευρές. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ο θαυμασμός του ίδιου για την ευρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία που συναντά ο ίδιος στην ελληνική αγορά. Στοιχεία ωστόσο τα οποία δυστυχώς δεν ευνοούνται από τους αντίστοιχους θεσμούς. Αυτή είναι όμως μια συζήτηση που θα κάνουμε άλλη στιγμή. Κάτι άλλο που μου άρεσε αρκετά ήταν ότι πέρα από την επαγγελματική του ιδιότητα μας μίλησε ως πατέρας, ποδηλάτης και μεγάλος φαν της τεχνολογίας. Στοιχεία τα οποία ευνόησαν ακόμη περισσότερο το διάλογο.
Με μεγάλη μου χαρά είδα ότι και η επίσκεψη μας στη Google κινήθηκε στα ίδια πλαίσια, αυτά της συζήτησης. Ερωτεύτηκα τα γραφεία τους μέχρι που έμαθα ότι οι εγκαταστάσεις της στο Δουβλίνο έχουν πισίνα, τσουλήθρα και γυμναστήριο. Με επιφύλαξη καθώς δεν εργάζομαι εκεί μπορώ να πω ότι φαίνεται μια εταιρεία η οποία προσέχει τους εργαζομένους της. Μεταξύ των άλλων προτερημάτων παρέχεται δωρεάν φαγητό, μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι τους ενώ κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται κλήση με τους ιδρυτές της εταιρείας Larry Page και Sergey Brin. Στην κλήση αυτή συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι και ο καθένας μπορεί να θέσει προβληματισμούς αλλά και ιδέες. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Google έχει υιοθετήσει πολιτική ενθάρρυνσης νέων ιδεών. Και το success story της ημέρας μας. Ο τωρινός CEO της Google και εμπνευστής του Google Chrome, Sundar Pitsai, κατάγεται από την Ινδία και μέχρι τα δώδεκα χρόνια του δεν είχε καμία απολύτως επαφή με οποιαδήποτε μορφή τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου και του τηλεφώνου.
Που θέλω να καταλήξω με το παραπάνω άρθρο; Ξεκίνησαν την εβδομάδα μου περισσότερη όρεξη σε ό,τι αφορά τη δουλειά μου. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι απέκτησα ερεθίσματα, γνώρισα νέα άτομα, συζήτησα μαζί τους, έμαθα έστω και ελάχιστα τον τρόπο λειτουργίας ενός τεχνολογικού κολοσσού και μπορώ να πω ότι όλα τα παραπάνω μου άρεσαν. Προφανώς δεν πιστεύω ότι η επαγγελματική επιτυχία πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό όπως φυσικά και ότι μια αξιόλογή συζήτηση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη μετέπειτα πορεία μας. Μπορεί όμως να αφυπνίσει κάποια στοιχεία μας οπότε αυτό που πιστεύω ανεπιφύλακτα είναι ότι όπου και αν βρισκόμαστε ας είμαστε ανοιχτοί σε ερεθίσματα και άτομα που μας εμπνέουν.
Υ.Γ1 Είμαι ανασταλτική το ξέρω, για αυτό και τα άρθρα μου ανέβαιναν μεν μία φορά την εβδομάδα αλλά διαφορετικές μέρες. Από την επόμενη εβδομάδα το άρθρο μου θα ανεβαίνει κάθε Πέμπτη. Ήθελα να γράψω από σήμερα αλλά όπως καταλάβατε κέρδισε η ανοργανωσιά μου.
Υ.Γ2 Για την επίσκεψή μου στη Google μπορείτε να μάθετε σχετικά και από το προσωπικό μου blog. Το άρθρο θα δημοσιευτεί την Παρασκευή 9/6.