Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Eurogroup προς Αθήνα: Ολοκληρώστε όλα τα προαπαιτούμενα-«Τρέξτε» τους πλειστηριασμούς

Κάλεσμα στην Ελλάδα να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τα προαπαιτούμενα που παραμένουν σε εκκρεμότητα απηύθυναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, αναβάλλοντας έως τότε την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης.

Στο κοινό ανακοινωθέν, το Eurogroup χαιρέτισε τη μεγάλη πρόοδο της Αθήνας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, όμως επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και να ολοκληρώσει ατελείς ιδιωτικοποιήσεις.

Μόλις πιστοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων οι εταίροι θα δώσουν το «πράσινο φως» για δόση 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως θα διαιρεθεί σε δύο υποδόσεις.

Η πρώτη υποδόση, ύψους 5,7 δισεκ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευτεί τον Φεβρουάριο. Το υπόλοιπο 1 δισεκ. θα αποδεσμευτεί την άνοιξη, εφόσον οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ίδιους πόρους για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα και με προϋπόθεση ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα συνεχίζονται ανεμπόδιστα.

Οι υπουργοί Οικονομικών επισήμαναν ότι πλέον η προσοχή τους στρέφεται προς τα «τελευταία στάδια» του προγράμματος – που αναμένεται να εκπνεύσει τον Αύγουστο – αν και ο νέος πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο διευκρίνισε ότι δεν έγινε συζήτηση για τη μετά-Μνημόνιο περίοδο.

Ο κ. Σεντένο επισήμανε πάντως εκ νέου πως το πιο σημαντικό είναι οι ελληνικές Αρχές να αναλάβουν την «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων και μετά το πέρας του προγράμματος.

Στο Eurogroup έγινε κι ένα βήμα για το θέμα του χρέους.

Το σώμα επιβεβαίωσε ότι η ομάδα εργασίας Euro-working Group θα αρχίσει την τεχνική επεξεργασία για μηχανισμό μεσοπρόθεσμης ελάφρυνση του χρέους που θα βασίζεται σε σύνδεση του προγράμματος πληρωμής των δανείων στήριξης με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μας.

Το εν λόγω μέτρο, που μοιάζει με άνοιγμα των Ευρωπαίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα τεθεί σε εφαρμογή μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων