Ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτιστμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» ή για να γίνουμε περισσότερο κατανοητοί ήρθαν τα πάνω-κάτω γι άλλη μια φορά στην ελληνική εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, με τις αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση και την ακύρωση στην πράξη των Συμβουλίων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, αφού επανέρχονται οι “αιώνιοι φοιτητές”, το υπουργείο Παιδείας προκρίνει ρυθμιστικό πλαίσιο που καθιερώθηκε πριν από μία 15ετία και μία 35ετία αντίστοιχα.
Τρία είναι τα σημεία αιχμής που έχουν επιφέρει σειρά αντιδράσεων στον εκπαιδευτικό χώρο:
Α) Η στέρηση, ουσιαστικά, με το επιχείρημα της αποτροπής «μη αιτιολογημένων απολύσεων», της δυνατότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς, με τους τελευταίους να καλύπτονται πλέον από ρύθμιση που ισοδυναμεί –σύμφωνα με σχετική περιγραφή– με μονιμοποίηση.
Β) Η απαγόρευση ενισχυτικών, φροντιστηριακού τύπου, εργασιών στα ιδιωτικά σχολεία.
Γ) Η κατάργηση διάταξης που προέβλεπε πως διαγράφονται φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν εγγραφεί σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα.
Αλλαγές στην ιδιωτική εκπαίδευση:
Οι αυστηροί περιορισμοί που τίθενται στις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αφού θα αφορούν και όσες έγιναν κατά το περσινό σχολικό έτος, καθώς και η απαγόρευση της συστέγασης φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία έχουν προκαλέσει τη σφοδρότατη αντίδραση των σχολαρχών οι οποίοι έκαναν λόγο για «μαύρη μέρα για την ελληνική εκπαίδευση».
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες ίσως τις πιο μαύρες τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση διότι δεκάδες εκπαιδευτικοί με πολυετή υπηρεσία πληροφορήθηκαν από τους ιδιοκτήτες των σχολείων στα οποία υπηρετούν ότι απολύονται.
Σημειώνεται ότι, με βάση τις διατάξεις του υπουργειόυ Παιδείας, στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται στα ιδιωτικά σχολεία με διετή σύμβαση ορισμένου χρόνου. Κατά τη λήξη της διετίας, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση. Μετά την πάροδο της διετίας, εφόσον δεν καταγγελθεί, «η σύμβαση μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση αορίστου χρόνου».
«Μια φορά φοιτητής, πάντα φοιτητής»
Καταργείται η προϋπόθεση για την αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών, λόγω μη εγγραφής τους σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα που ίσχυε έως σήμερα.
Παρ’ όλο που στην εισηγητική διάταξη αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας καταργεί μόνο την αυτοδίκαιη διαγραφή λόγω μη εγγραφής σε δύο εξάμηνα, τελικά αδρανοποιεί συνολικά τη διάταξη του προηγούμενου νόμου-πλαισίου, η οποία παρέχει τη δυνατότητα είτε διαγραφής μετά το ν+2 είτε συνέχισης της φοίτησης με τις προϋποθέσεις του εσωτερικού οργανισμού των ΑΕΙ.
Έτσι, η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται άπαξ με την εγγραφή και, πρακτικά και θεωρητικά, διατηρείται αιώνια!
Μπαράζ παραιτήσεων από μέλη των Συμβουλίων ΑΕΙ
Μπαράζ παραιτήσεων των μελών των Συμβουλίων των ΑΕΙ βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς στην πλειονότητά τους οι Έλληνες επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην λειτουργία της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης δεν δέχονται την παράταση της θητείας τους από την κυβέρνηση κατά ένα χρόνο.
Με επιστολές τους παραιτήθηκαν χθες τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πριν τρεις ημέρες είχαν παραιτηθεί καταγγέλλοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα και τα μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Πυρά από τη ΔΟΕ για «υπεράριθμους»
Με οξύτητα αντέδρασε χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) στις τελευταίες αποφάσεις του υπ. Παιδείας για ουσιαστικά εσπευσμένη καταμέτρηση των εκπαιδευτικών, ώστε να προκύψουν υπεράριθμοι.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΔΟΕ τονίζει ότι «το υπ. Παιδείας παρανομεί και ζητεί το ίδιο να πράξουν τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ) και οι σύλλογοι διδασκόντων. Οι σύλλογοι διδασκόντων δεν συναινούν στις διαδικασίες που υπηρετούν τις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας που διαλύουν το δημόσιο σχολείο».
Υ.Γ. 1: Συγχαρητήρια στο υπουργείο Παιδείας, γι άλλη μια φορά οι αλλαγές που προτείνονται όχι μόνο δε συμβαδίζουν με την εποχή, αλλά πηγαίνουν την εκπαίδευση πίσω τουλάχιστον μια 15ετία.
Υ.Γ. 2: Ο υπουργός Νίκος Φίλης με τις ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά σχολεία δημιουργεί ένα ασφυκτικό εργασιακό πλαίσιο που στην ουσία απαγορεύει «την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τη δυνατότητα να προσφέρουν στους μαθητές φροντιστηριακές ώρες στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες», όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων
Υ.Γ. 3: Το υπουργείο καταργεί πλέον κάθε όριο φοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ, με δεδομένο ότι ουδείς φοιτητής διαγράφεται εάν ξεπεράσει τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του, προσαυξημένο κατά δύο έτη (το ν+2).