Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Γερμανία : Υπέρ νέου μεγάλου συνασπισμού με το SPD η ηγεσία του CDU

Τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του συντηρητικού κόμματος υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ ενός νέου «μεγάλου συνασπισμού» με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία.

Η Μέρκελ, η τέταρτη θητεία της οποίας τέθηκε εν αμφιβόλω την περασμένη εβδομάδα, όταν οι διερευνητικές συνομιλίες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους κατέρρευσαν, εξασφάλισε πολιτική σανίδα σωτηρίας από το SPD την Παρασκευή.

Δεχόμενοι έντονες πιέσεις να εγγυηθούν την πολιτική σταθερότητα και προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες άλλαξαν θέση και συμφώνησαν να αρχίσουν συνομιλίες με τη Μέρκελ.

«Έχουμε την πρόθεση να σχηματίσουμε μια αποτελεσματική κυβέρνηση», σημείωσε ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο συντηρητικός κρατιδιακός πρωθυπουργός του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έπειτα από μια τετράωρη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας της CDU.

HTML tutorial

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή δεν (μπορεί να) είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ένας συνασπισμός με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι ο μεγάλος συνασπισμός», συμπλήρωσε.

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να συζητήσει για το μέλλον της. Εκκρεμεί μεταξύ άλλων να εξεταστούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων