Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Γιατί έχασε τον ύπνο του ο Βενιζέλος

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται τις τελευταίες ημέρες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κοινώς δεν πέρασε ανέφελα και ήρεμα Χριστούγεννα. Αιτία, το πέπλο μυστηρίου γύρω από την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ όπως επίσης και οι φήμες περί διαφορετικού αριθμού καταθετών στην αρχική και στην νεώτερη λίστα.

Ως γνωστόν η λίστα Λαγκάρντ ή Φαλτσιανί έσκασε σαν βόμβα στα χέρια του Βενιζέλου τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν αποκαλύφθηκε ότι την είχε στην κατοχή του για τουλάχιστον έναν χρόνο. Έκτοτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Ότι δηλαδή δεν είχε δει το περιεχόμενό της, άρα κατά συνέπεια δεν υπήρξε καμία αλλοίωσή της -τουλάχιστον- από την πλευρά του. Οι χειρισμοί του τον Σεπτέμβριο αποδείχτηκαν επιεικώς ατυχείς κάτι που αποδείχτηκε και από την δημοσκοπική κατρακύλα που υπέστη το ΠΑΣΟΚ.

Η αγωνία του Βενιζέλου σχετίζεται με τα αποτελέσματα που θα βγάλει η αντιπαραβολή των δύο λιστών από τον οικονομικό εισαγγελέα. Αν υπάρχει διαφορά στον αριθμό των ονομάτων έστω και για έναν μόνο καταθέτη ο Βενιζέλος θα κληθεί να πείσει ότι η όποια αλλαγή δεν έγινε από τον ίδιο. Κάτι απίστευτα δύσκολο καθώς σ’ όλη αυτήν την υπόθεση αποδείχτηκε ότι δεν έχει συμμάχους. Ούτε τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ούτε τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω αν στο επίμαχο θέμα ο Βενιζέλος έχει συμμαχίες και στο εσωτερικό του κόμματός του. Οι αντιδράσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας για τον τρόπο που ο πρόεδρός τους χειρίστηκε την υπόθεση ήταν ιδιαίτερα επικριτικές. Τι θα πράξουν λοιπόν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εάν με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ συσταθεί προανακριτική επιτροπή;

Οψόμεθα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων