Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Η NSA παρακολουθούσε Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Wikileaks ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ κατασκόπευε τους Γάλλους Προέδρους Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, επικαλούμενο άκρως απόρρητες εκθέσεις και τεχνικά έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών.

Οι αποκαλύψεις αναφέρθηκαν για πρώτη φορά στη γαλλική εφημερίδα Libération και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart, η οποία δήλωσε ότι η NSA κατασκόπευε τους προέδρους κατά τη διάρκεια της περιόδου τουλάχιστον από το 2006 μέχρι τον Μάιο του 2012, τον μήνα που ο Ολάντ πήρε τη σκυτάλη από τον Σαρκοζί.

Το WikiLeaks δήλωσε επίσης ότι τα έγγραφα προέρχονται από άμεσα στοχευμένη επιτήρηση των επικοινωνιών του Ολάντ (2012-σήμερα), του Σαρκοζί (2007-2012) και του Σιράκ (1995-2007) εκ μέρους της NSA, καθώς και του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου και του Γάλλου πρεσβευτή στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Σαρκοζί θεωρείται ότι επιχείρησε επανεκκίνηση των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ ο Ολάντ φοβούνταν ένα ενδεχόμενο Grexit πίσω στο 2012.

Αυτές οι τελευταίες αποκαλύψεις για κατασκοπεία μεταξύ των δυτικών χωρών-συμμάχων έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η NSA κατασκόπευε τη Γερμανία και η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχε συνεργαστεί με την NSA με σκοπό κατασκοπεύει υπαλλήλους και στελέχη και αλλού εντός της Ευρώπης.

«Ο γαλλικός λαός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ότι η εκλεγμένη κυβέρνησή του υπόκειται σε εχθρική επιτήρηση από μια υποτιθέμενη σύμμαχο», ανέφερε ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι πιο «σημαντικές αποκαλύψεις» θα ακολουθήσουν σύντομα.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν περιλήψεις των συνομιλιών μεταξύ των γαλλικών κυβερνητικών αξιωματούχων σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σχέση μεταξύ της κυβέρνησηςΟλάντ και της κυβέρνησης Μέρκελ, τις προσπάθειες της Γαλλίας να καθορίσει τη σύνθεση του εκτελεστικού προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, και τη διαμάχη μεταξύ των γαλλικών αρχών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την κατασκοπεία.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν, ακόμα, τους αριθμούς κινητων τηλεφώνων πολλών υπαλλήλων του Προεδρικού Μεγάρου, συμπεριλαμβανομένου και του άμεσου κινητού τηλέφωνο του Προέδρου, συμπλήρωσε το WikiLeaks.

Την περασμένη εβδομάδα, το Wikileaks δημοσίευσε πάνω από 60.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα από τη Σαουδική Αραβία και ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι θα κυκλοφορήσει μισό εκατομμύριο περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων