Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Η πασίγνωστη ταινία που το σενάριό της αγοράστηκε για μόλις ένα δολάριο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Θεωρείται μία από τις κορυφαίες όλων των εποχών.

Ο λόγος για το «Shawshank Redemption» που στην Ελλάδα μεταφράστηκε ως «Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και με τις πάνω από 1.600.000 ψήφους βρίσκεται στην πρώτη θέση του IMDb.

Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα του Steven King με Rita Hayworth and Shawshank Redemption, ο οποίος πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου στον σκηνοθέτη και φίλο του Frank Darabont για μόλις ένα δολάριο!

Όπως αναφέρει το Oscars.org, η πρώτη προσπάθεια του Darabont πίσω από την κάμερα ήταν πάλι σε κείμενο του King και επρόκειτο για ένα 30λεπτο φιλμ βασισμένο στην ιστορία «The Woman in the Room». Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε μέσω της τακτικής: «Dollar Baby» του Steven King. Δηλαδή, ένα συμβόλαιο που έδινε την άδεια σε επιλεγμένους δημιουργούς και φοιτητές να χρησιμοποιούν ιστορίες του μεγάλου συγγραφέα για μόλις ένα δολάριο.

Όσον αφορά το σενάριο του «Rita Hayworth and Shawshank Redemption», αυτό βρισκόταν στη συλλογή «Different Seasons» που εκδόθηκε το 1982. Ο Darabont άλλαξε το τίτλο, καθώς θεώρησε ότι θα παραπλανούσε το κοινό, σε «The Shawshank Redemption».

Ακόμη, ο Darabont άλλαξε τον τίτλο κόβοντας το «Rita Hayworth» αφού γυναίκες ηθοποιοί έστελναν τα βιογραφικά τους για να πάρουν μέρος στις ακροάσεις με το σκεπτικό πως η ταινία αφορούσε τη ζωή της Ρίτα Χέιγουορθ.

Κατά τη διάρκεια των κάστινγκ, μάλιστα, ο σκηνοθέτης έλαβε μια κλήση από έναν ατζέντη ενός σουπερμόντελ, ο οποίος του είπε ότι το σενάριο ήταν ό,τι καλύτερο είχε διαβάσει και η πελάτισσά του θα ήταν ιδανική για τον ρόλο της Χέιγουορθ!

Το σενάριο ολοκληρώθηκε σε δύο μήνες. Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Steven King, σύμφωνα με το vanityfair.com, ο Darabont έκανε άθλο μετατρέποντας τη νουβέλα σε ένα συναρπαστικό σενάριο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων