Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

HBR: Όταν οι διακοπές σας δεν ήταν όσο χαλαρωτικές περιμένατε

Οι διακοπές προορίζονται για αναζωογόνηση. Η άδεια δεν μπορεί μόνο να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε το μυαλό, το σώμα και την ψυχή σας, αλλά έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην επαγγελματική σας ζωή: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν 11 ή περισσότερες ημέρες διακοπών είναι πιο πιθανό να λάβουν αύξηση ή μπόνους.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι διακοπές τόσο αναζωογονητικές ή δυναμωτικές όσο ελπίζουμε ότι θα είναι. Το χρόνιο εργασιακό άγχος μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά μας. Το φαινόμενο του να αρρωσταίνεις μόλις αρχίσεις να χαλαρώνεις έχει ακόμη και όνομα: ασθένεια αναψυχής.
Οι ίδιες οι διακοπές μπορεί να αποτελέσουν πηγή άγχους για διάφορους λόγους, από τεταμένες σχέσεις, άγχος πριν από τις διακοπές για να γίνουν τα πάντα, απροσδόκητες καθυστερήσεις ταξιδιού ή το βάρος των επικείμενων προθεσμιών και του φόρτου εργασίας όταν επιστρέψετε.

Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε όταν επιστρέφετε στη δουλειά σας πιο εξαντλημένοι από ό,τι όταν φύγατε — ειδικά όταν όλοι υποθέτουν ότι είστε ξεκούραστος και σπεύδετε να πάτε, αλλά αισθάνεστε εξίσου εξαντλημένος (ή περισσότερο) από πριν; Ακολουθούν πέντε βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανανεώσετε κατά την επιστροφή σας.

1. Κάντε απογραφή της υγείας και της ενέργειάς σας. Αν δεν έχετε κάνει ένα αναζωογονητικό πρόγραμμα υγείας, είναι πιθανό να έχετε απομακρυνθεί από τις υγιεινές ρουτίνες σας, ίσως να παραλείψετε τη σωματική δραστηριότητα ή να πιαστείτε σε ένα πλήρες πρόγραμμα και να αφεθείτε υπερβολικά. Κατά την επιστροφή σας, αξιολογήστε και αναγνωρίστε τα επίπεδα ενέργειάς σας, κάνοντας απογραφή του πώς αισθάνεστε για να προσδιορίσετε τι χρειάζεστε. Η έρευνα έχει βρει ότι η βελτιστοποίηση της ενέργειάς σας στους ακόλουθους τομείς μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ευεξίας και της απόδοσης: ύπνος, κίνηση, σύνδεση, χρόνος σε εξωτερικούς χώρους, χαλάρωση και ουσιαστική δέσμευση. Ξεκινήστε βαθμολογώντας τον εαυτό σας σε μια κλίμακα 1-10 όσον αφορά τα τρέχοντα ενεργειακά σας επίπεδα σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς. Στη συνέχεια, προσδιορίστε πού θα θέλατε να βρίσκεστε σε κάθε τομέα και μια ενέργεια που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε ή να βελτιώσετε καθένα από αυτά τα στοιχεία της ευημερίας σας. Επαναξιολογήστε καθημερινά για μια εβδομάδα, παρακολουθώντας πώς μεταβάλλεται η ενέργειά σας καθώς επαναλαμβάνετε πιο υγιεινές συνήθειες.

2. Επιστρέψτε στην εργασία. Η επιστροφή από τις διακοπές μπορεί να είναι μια προκλητική εμπειρία όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή αγχωμένοι να προλάβετε τα email και τις συνομιλίες που συσσωρεύονταν ενώ υποτίθεται ότι ήσασταν χαλαροί και απολαμβάνετε χρόνο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να βουτήξετε στη δουλειά με το κεφάλι, χτίζοντας μια μέρα μετάβασης και ανάκαμψης προτού επιστρέψετε στην κανονικότητα. Πριν ξεκινήσετε μια ολοήμερη εργασία, τοποθετήστε μερικά προστατευτικά κιγκλιδώματα για το χρόνο σας, ώστε να ξεκινήσετε καλά. Ξεκινήστε με βασικές και ευαίσθητες στο χρόνο εργασίες και δώστε στον εαυτό σας ένα buffer για να προλάβετε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις ενημερώσεις που μπορεί να έρθουν αργότερα.

3. Σκεφτείτε τα θετικά. Είναι εύκολο να συγκλονιστείτε ή να απογοητευτείτε από πράγματα που μπορεί να μην πήγαν όσο καλά περιμένατε – αλλά πιθανότατα υπάρχουν κάποιες θετικές αναμνήσεις να κρατήσετε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και να απολαύσετε αυτές τις εμπειρίες, καθώς και τα μαθήματα και τις γνώσεις που αποκτήσατε. Αποτυπώστε τα σε χαρτί, ώστε να μπορείτε να τα μοιραστείτε με τα μέλη της ομάδας σας και να ενισχύσετε τα οφέλη της απουσίας σας. Εάν το ταξίδι σας άφησε να αισθάνεστε σε τέλμα, ίσως μπορείτε να βρείτε παρηγοριά στο γεγονός ότι είστε στο σπίτι και επιστρέφετε στην κανονικότητα.

4. Χρησιμοποιήστε το εφέ νέας αρχής για να ορίσετε νέες συνήθειες και ρουτίνες. Το φαινόμενο της νέας αρχής είναι το φαινόμενο της αυξημένης επιτυχίας στην αλλαγή συμπεριφοράς που σχετίζεται με νέα ξεκινήματα, όπως τα γενέθλια, το νέο έτος και άλλα ορόσημα. Μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτό το εφέ χρησιμοποιώντας την επιστροφή σας στην εργασία ως ευκαιρία επαναφοράς. Η επιστροφή από τις διακοπές είναι μια καλή στιγμή για να καθιερώσετε νέες πρακτικές που ενισχύουν περαιτέρω την ενέργεια και την παραγωγικότητά σας, όπως η άσκηση, το κλείσιμο ειδοποιήσεων, το μπλοκάρισμα των περισπασμών ή η γραφή σε ένα ημερολόγιο κάθε βράδυ. Μπορείτε να αξιοποιήσετε πρακτικές όπως το timeboxing για να βελτιστοποιήσετε την ενέργειά σας για πράγματα που έχουν σημασία για εσάς. Σκεφτείτε μάλλον τις ρουτίνες που θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο της καθημερινής σας ζωής, ώστε οι συνήθειές σας να είναι βιώσιμες. Προσδιορίστε τι πρέπει να κάνετε σήμερα για να επιστρέψετε σε καλό δρόμο, αφήστε τις τύψεις εκτός εξίσωσης και κάντε ό,τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε δυναμική προς τα εμπρός.

5. Διευκρινίστε τι χρειάζεστε για μελλοντική άδεια. Χρησιμοποιήστε αυτήν την εμπειρία ως ευκαιρία μάθησης για να δημιουργήσετε το έδαφος για πιο ανανεωτικές διακοπές στο μέλλον. Αποφασίστε πόση δομή ενεργοποιούσε αντί να εξαντλούσε την ενέργειά σας. Με ποιον θέλετε να περάσετε χρόνο και πόσο μακριά θέλετε να ταξιδέψετε; Πόση επικοινωνία με την ομάδα σας χρειάζεστε για τις δικές σας ανάγκες ευημερίας και σύνδεσης; Ακόμη και οι καλές διακοπές μπορεί μερικές φορές να είναι εξαντλητικές.

Εάν δεν διαχειρίζεστε σωστά τον χρόνο και την ενέργειά σας κατά την επιστροφή, η εξάντλησή σας μπορεί να έχει σωρευτικό αντίκτυπο στην ευημερία, την εργασία, τις σχέσεις και την απόδοσή σας. Εάν δεν πήρατε αυτό που χρειαζόσασταν από αυτές τις διακοπές, χρησιμοποιήστε το ως κίνητρο για να διασφαλίσετε ότι θα ενσωματώσετε βιώσιμες πρακτικές διατήρησης ενέργειας στην καθημερινή σας ζωή.

Πηγή: hbr.org

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων