Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Η Ρωσία ανακοινώνει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών

Οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες που διεξήγαγαν «δημοψηφίσματα» θα προσαρτηθούν στη Ρωσία αύριο Παρασκευή, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η άμεση αντίδραση της Μόσχας έρχεται μετά τα λεγόμενα «δημοψηφίσματα» σύμφωνα με τα οποία εγκρίθηκε με… σοβιετικό ποσοστό η ενσωμάτωση στη ρωσική επικράτεια. Ωστόσο, η Δύση δεν αναγνωρίζει ως νόμιμα τα δημοψηφίσματα, και θεωρεί τις περιοχές ουκρανικές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των περιοχών αυτών.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι αυτοανακηρυγμένες δημοκρατίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και οι περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορίζια ψήφισαν όλες υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Υποστήριξαν ότι το 93% των ψήφων στη Ζαπορίζια τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης, όπως και το 87% των ψηφοδελτίων στη Χερσώνα, το 98% στο Λουχάνσκ και το 99% στο Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με καταγγελίες, στα «αυθόρμητα» δημοψηφίσματα ένοπλοι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα για να συλλέξουν ψήφους υπέρ της προσάρτησης.

Οι ηγέτες των τεσσάρων αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων, βρίσκονται ήδη στη Μόσχα.

Οι αξιωματούχοι, που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα στις περιοχές του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και στην Ζαπορίζια και την Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, έφτασαν χθες, Τετάρτη, το βράδυ αεροπορικώς στη Μόσχα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Είμαι στη Μόσχα», ανακοίνωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο διορισθείς από τη Ρωσία επικεφαλής της περιοχής του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία Λέονιντ Πασέτσνικ.

«Βεβαίως και προβλέπεται συνάντηση με τον πρόεδρο. Δεν μπορώ να πω πού, τι είδους, πότε. Δεν έχω αυτήν την πληροφορία», δήλωσε σήμερα ο αξιωματούχος της ρωσικής κατοχικής διοίκησης της Χερσώνας Κίριλ Στρεμούσοφ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων