Την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε η ΔΕΗ τα αποτελέσματα του 2012, στα οποία εμφάνισε καθαρό κέρδος, μετά από φόρους 30,5 εκατομμυρίων και ανακοίνωσε διανομή μερίσματος 5,8 εκατομμυρίων. Κανονικά τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά κατά 160 εκατομμύρια. Ωστόσο ο διακανονισμός με την προμηθεύτριά της σε αέριο ΔΕΠΑ, διαφορών ως προς τους όρους προμήθειας, πρόσφεραν στη ΔΕΗ ένα επιπλέον έκτακτο έσοδο 191 εκατομμυρίων ευρώ.
Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτά, αλλά στο πως το Δημόσιο με τη φορομπηχτική του πολιτική, απομυζά και την τελευταία ικμάδα των επιχειρήσεων, απομειώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με την υπερφορολόγηση συντελεστών παραγωγής, ενώ εν τέλει το τελικό όφελος του Δημόσιου είναι ελάχιστο. Και εξηγούμεθα.
Στην έκθεση της ΔΕΗ, αναφέρεται ότι τα αποτελέσματα, επιβαρύνθηκαν με ένα επιπλέον ποσό 189,5 εκατομμυρίων από φόρους σε καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Εάν δεν επιβαλλόταν ο επιπλέον φόρος, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ θα διαμορφώνονταν σε περίπου 475 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό το Δημόσιο θα εισέπραττε περίπου 120 εκατομμύρια ως φόρο εισοδήματος και άλλα 60 εκατομμύρια από το 50% του μερίσματος το οποίο θα ανέρχονταν σε περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά δηλαδή το Δημόσιο θα εισέπραττε 180 εκατομμύρια.
Με την υπερφορολόγηση, εισέπραξε 9 εκατομμύρια παραπάνω, «στραγγαλίζοντας» όμως και τη ΔΕΗ και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό για να παράγουν και να δημιουργούν υπεραξία και θέσεις εργασίας.
Άξιος λοιπόν ο μισθός όσων χαράζουν και αποφασίζουν για την οικονομία και την φορολογική πολιτική. Διότι το αποτέλεσμα των αποφάσεών τους στο τέλος της ημέρας είναι αρνητικό. Ούτε τους στόχους στα έσοδα πετυχαίνουν και το κυριότερο βυθίζουν όλο και περισσότερο στην ύφεση την οικονομία. Οπότε ο φαύλος κύκλος ανατροφοδοτείται και συνεχίζεται…. Αλλά τι να περιμένει κανείς από πολιτικούς διαχειριστές που οι ίδιοι παραδέχονται πως 3 χρόνια από την επιβολή των μνημονίων, χάνονται ακόμη 420 εκατομμύρια το χρόνο, από τις «συντάξεις μαϊμού»!