Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

ISIS και το ενδεχόμενο πυρηνικής τρομοκρατίας

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας μαζικής επέλασης ακραίων φονταμενταλιστικών κινημάτων ανά την υφήλιο. Κυρίως, όμως, η ισλαμική οργάνωση γνωστή και με την κωδική ονομασία ISIS φρόντισε με τις ενέργειες του να κρατηθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας κυρίως με τις τρομοκρατικές ενέργειες που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε χιλιάδες ευρωπαίους πολίτες.

Είναι γνωστό και για να επιστρέψουμε στο θέμα μας πως στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες είχαμε μία έντονη και αρκετά σοβαρή παρακολούθηση πυρηνικών βάσεων κοντά σε περιοχές, όπως η Αμβέρσα, το Σαρλερουά και η Λιέγη.

Η ασφάλεια των συγκεκριμένων πυρηνικών αντιδραστήρων παρουσιάζει πολλά κενά σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και πληροφορίες αναφέρουν πως άνθρωποι κοντά στο ισλαμικό χαλιφάτο έχουν προσπαθήσει να παραβιάσουν την ασφάλειά του.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες από Έλληνες αναλυτές, μια πυρηνική απειλή δε μπορεί να θεωρηθεί άμεση προς το παρόν. Θα πρέπει, όμως, να κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως πολλά και διαφορά στελέχη του ISIS είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις των καθεστώτων Ασάντ και Σαντάμ.

«Η πραγματική απειλή»

Υπό αυτό το πρίσμα, η σοβαρότερη απειλή που λογικά θα μας κινήσει το ενδιαφέρον είναι η πιθανότητα «Ραδιολογικής Βόμβας». Με απλά λόγια μία βόμβα που αποτελείται από πυρηνικά υλικά, ιδιαίτερα ασταθή, που αν βρεθούν στα λάθος χέρια, μπορούν να πυροδοτήσουν με τη σειρά τους συμβατικά εκρηκτικά.

Τέτοια υλικά που συνθέτουν βόμβα με την κωδική ονομασία “ΒΡΩΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ» είναι το κοβάλτιο, καίσιο, αμερίκιο, σρόντιο, ράδιο, καλιφόρνιο, ιρίδιο πολυτώνιο, θόριο. Ακομή μία χρήσιμη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στο γεγονός πως την συγκεκριμένη τύπου βόμβα διεθνώς την τοποθετούν ως «WEAPON OF MASS DISRUPTION» και όχι «WEAPON OF MASS DESTRUCTION».

«Το ενδεχόμενο sabotage εκ των έσω»

Εν κατακλείδι, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στο σενάριο που θέλει τους τρομοκράτες να τυγχάνουν εσωτερικής πληροφόρησης και βοήθειας, προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό τους. Καθώς και η πιθανότητα, εάν τα προαναφερόμενα αποτύχουν, να στραφούν σε μία επίθεση σε πυρηνική βάση ή ακόμη χειρότερα μια τρομοκρατική ενέργεια με αποδέκτες αυτοκινητικών πομπών που μεταφέρουν πυρηνικά υλικά.

Τέλος, θα ήθελα να συλληπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών γεγονότων και να φωνάξω με όση δύναμη μου δίνει η πένα που κρατώ πως “ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ!”

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner