Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

K. Xατζηδάκης: Στόχος ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Σε εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει γίνει μια σειρά από σημαντικά βήματα που μας επιτρέπουν να προβαίνουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Χατζηδάκης. Και όπως τόνισε ο υπουργός, όλα αυτά μένοντας πιστό το οικονομικό επιτελείο στις αρχές της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η χώρα, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου -πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές- με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από τις πλατφόρμες

«Ψηφίσαμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι έδωσαν μια απροσδόκητη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες. «Έγιναν από 3.500 έλεγχοι και απελευθερώθηκαν πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα, στέλνοντας το μήνυμα για την επιβολή του νόμου» διευκρίνισε παραδεχόμενος ότι η αρμόδια υπηρεσία αν και είναι υποστελεχωμένη έκανε εξαιρετική δουλειά.

Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «μεταφέρθηκε ο έλεγχος της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο και δρομολογήθηκε παράλληλα η εισαγωγή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, που θα γίνει στις αρχές του χρόνου». Ενέργειες για τις οποίες όπως είπε, είχαν δεσμευτεί προεκλογικά.

«Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τη δουλειά του. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μια σειρά από συμφωνίες όπως οι παραχωρήσεις στα λιμάνια και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, που είχε ένα τίμημα που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πιστοληπτική αναβάθμιση από τέσσερις οίκους αξιολόγησης καθώς και τα ευνοϊκά επιτόκια με τα οποία δανειζόταν το ελληνικό κράτος το τελευταίο καιρό, λέγοντας ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτό τον σκοπό.

Μιλώντας για όλα έχουν γίνει κατά το διάστημα της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:

Ειδικότερα είπε ότι ο πρώτος άξονας είναι ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών.

Ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την στήριξη των πολιτών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων