Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

«Καμπανάκι» από την ΔΟΕ στο Αφγανιστάν για τον γυναικείο αθλητισμό

Οι Ταλιμπάν, που κυβερνούν επί του παρόντος το Αφγανιστάν, απαγορεύουν την άσκηση του αθλητισμού στις γυναίκες. Ωστόσο, η ΔΟΕ τους υπενθύμισε ότι η πρόσβασή -και των γυναικών- στον αθλητισμό, αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προειδοποίησε τους Ταλιμπάν, που κυβερνούν το Αφγανιστάν εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, ότι η ασφαλής πρόσβαση γυναικών και κοριτσιών στους αγωνιστικούς χώρους, είναι προϋπόθεση για την εκπροσώπηση της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Είναι γνωστό ότι, από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, ο γυναικείος αθλητισμός δεν υφίσταται στο Αφγανιστάν. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ εξέφρασε την «σοβαρή ανησυχία» του και «καταδίκασε έντονα» τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις γυναίκες, μετά από συνάντηση στη Λωζάνη, όπου παρέλαβε μία έκθεση για το Ολυμπιακό και αθλητικό κίνημα στο Αφγανιστάν.

Η ΔΟΕ υπενθύμισε ότι οι ομάδες που εκπροσωπούν την χώρα, πρέπει να περιλαμβάνουν αθλήτριες που ζουν στο Αφγανιστάν καθώς και στο εξωτερικό, και ότι οι γυναίκες πρέπει επίσης να εκπροσωπούνται σε διοικητικά όργανα.

Παράλληλα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την ΔΟΕ να αποκλείσει το Αφγανιστάν μέχρι να μπορέσουν οι γυναίκες να αθληθούν ξανά στην χώρα. Αυτό θα σήμαινε αναστολή της χρηματοδότησης, που χορηγείται από τον Ολυμπιακό φορέα. Ωστόσο, από την ΔΟΕ, τονίσθηκε ότι θα εξακολουθήσει να παρέχεται υποστήριξη στους Αφγανούς αθλητές, όπου είναι δυνατόν, προκειμένου να τους βοηθήσει να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

mastografia_banner

σχετικα αρθρα

voucher_banner

ροη ειδησεων

mastografia_banner