Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Κάνουν ό, τι μπορούν για να φουσκώσουν τη «Χρυσή Αυγή»!

Πριν λίγες μέρες, το Συμβούλιο της Ευρώπης χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικά» τα κρούσματα ακραίας βίας εναντίον μεταναστών και η European Grassroots Antiracist Movement είχε ζητήσει τον αποκλεισμό του ελληνικού ακροδεξιού κόμματος από την ελληνικη αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Με επίσημη ανακοίνωσή της και η ΝΔ επιβεβαιώνει πως συντάσσεται με τη θέση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής από την ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Από την πλευρά τους, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά έσπευσαν να δώσουν τα εύσημα στην Νέα Δημοκρατία για την τοποθέτηση της σε αυτό το θέμα, μιλώντας για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρύτερου συνταγματικού τόξου κατά του νεοναζισμού.

Μια τέτοια απόφαση όμως είναι αμφίβολο κατά ποσό θα διευκολύνει την αντιμετώπιση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα και τον περιορισμό δράσης της ελληνικής ακροδεξιάς. Αντιθέτως, όσο τα κόμματα της παλαιάς φρουράς της μεταπολίτευσης δείχνουν να συγκλίνουν ομόφωνα στην στηλίτευση μοναχά της ακροδεξιάς, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η σφυρηλάτηση ακόμα πιο φανατικών υποστηρικτών υπερ της θυματοποιημένης πλην «άσπιλης» Χρυσής Αυγής. Η στάση της ΝΔ έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί παραμένει το μόνο κόμμα εξουσίας που εκπροσωπεί τις αστικές δυνάμεις του τόπου. Για αυτό λόγο, δεν είναι συνετό να ακολουθεί τα κελεύσματα των κεντροαριστερών δυνάμεων για την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής ως του μόνου μαύρου πρόβατου του Ελληνικου Κοινοβουλίου. Μάλιστα, η πλήρης ενοχοποίηση ενός χώρου που προσμετρά μισό εκατομμύριο έλληνες ψηφοφόρους δεν συμφέρει ούτε την ίδια την επιβίωση του πολιτικού συστήματος αλλά ούτε τον χώρο της Κεντροδεξιάς, εκτός αν θέλουν τον Σύριζα στην εξουσία.

Άλλωστε, αρκετά είναι τα δείγματα που έχουν οι συντηρητικοί ψηφοφόροι για την διαφαινόμενη μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα κόμμα του ευρωνομιμόφρονου Κέντρου. Έτσι, λοιπόν, το μόνο που θα καταφέρει με μια τέτοια ανακοίνωση το κυρίαρχο κόμμα της ελληνικής κεντροδεξιάς είναι να αποσυσπειρώσει ακόμη περισσότερο τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του. Και αφού πια το κόμμα του κυματοθραύστη Καμμένου πνέει τα λοίσθια, που φαντάζονται στην Συγγρού ότι θα στραφούν οι «αδέξιοι» δεξιοί; Και σαφώς, όσο αντιμετωπίζεται η Χρυσή Αυγή με όρους πολιτικής επικοινωνίας ως εξοβελιστέα, τόσο θα κερδίζει πόντους στο κομμάτι εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που βλέπει με σκεπτικισμό την εγχώρια άρχουσα τάξη όσο και την Ε.Ε.

Οι ιδέες της Χρυσής Αυγής θα αντιμετωπιζόταν αν χτυπούσαμε τα αίτια ανάδειξης της που δεν είναι αλλά πέρα την ιδεολογική ανεπάρκεια του συντηρητικού χώρου, την αποθράσυνση της αριστερής βίας και την υφεσιακή τροχιά της ελληνικής οικονομίας για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο. Ας κάνει κατι η ΝΔ για ένα από αυτά, αρχίζοντας με το πρώτο ως όφειλε εδώ και τρία χρόνια από την εκλογή του Σαμαρά, και τότε δεν θα ταυτίζεται στα μάτια του κεντροδεξιού ακροατηρίου ως συμπλέουσα από κόμπλεξ κατωτερότητας προς την Κεντροαριστερά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων