Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Κλείνει οριστικά ο 57ετής κύκλος των Κάστρο στην Κούβα – Ο Ραούλ παραδίδει την εξουσία

Στις 19 Απριλίου, 57 χρόνια μετά την επικράτηση της επανάστασης η οικογένεια Κάστρο παραδίδει την εξουσία στην Κούβα.

Ο Ραούλ Κάστρο, αδελφός και διάδοχος από το 2006 του Φιντέλ, αποφάσισε να αποσυρθεί και να παραδώσει τη σκυτάλη στον 57χρονο πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών στη νήσο και δεν έζησε την επανάσταση του 1959.

Οι εργασίες της ολομέλειας του κοινοβουλίου της Κούβας για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Ραούλ Κάστρο, επισπεύστηκαν κατά ένα 24ωρο, θα αρχίσουν αύριο Τετάρτη και θα αποπερατωθούν σε δύο ημέρες με μια μυστική ψηφοφορία.

Η ημερομηνία που επελέγη για την ιστορική μεταβίβαση της εξουσίας στην Κούβα, η 19η Απριλίου, συμπίπτει με την 57η επέτειο της επικράτησης των κουβανικών δυνάμεων μετά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, που για την Αβάνα αποτέλεσε «την πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού των γιάνκηδων στη Λατινική Αμερική», το 1961.

«Διανύσαμε έναν μακρύ δρόμο… ώστε να είναι ευτυχισμένα τα παιδιά μας, τα σημερινά και εκείνα στο μέλλον», είπε ο Κάστρο σε μια από τις τελευταίες του ομιλίες.

Βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, όταν παρέλαβε τη σκυτάλη από τον άρρωστο αδελφό του Φιντέλ, ο οποίος είχε ανέβει στην εξουσία με την επανάσταση του 1959.

Οι δυο τους, ο λίδερ μάσιμο κι ο νεότερος αδελφός του Ραούλ, κυβέρνησαν την Κούβα επί σχεδόν έξι δεκαετίες καθιστώντας την σημαντικό παίκτη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και διατηρώντας ζωντανό το κομμουνιστικό σύστημα στη χώρα παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Κούβας

Τα 605 μέλη του κοινοβουλίου της Κούβας αναμένεται να αναδείξουν στην προεδρία της χώρας το δεξί χέρι του Ραούλ από το 2013, τον 57χρονο πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Θα υπάρξει μια αίσθηση ανανέωσης και μια αίσθηση συνέχειας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος θα παραμείνει πάντως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριό του το 2021, όταν εκείνος θα είναι 90 ετών – διάστημα ικανό για να διασφαλιστεί μια ελεγχόμενη μετάβαση και για να στηρίξει τον προστατευόμενό του, όταν κομμουνιστές της παλιάς φρουράς θα αμφισβητήσουν -αναπόφευκτα, όπως εκτιμούν αναλυτές- τις μεταρρυθμίσεις του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων