Δημόσια αντιπαράθεση, κοινώς καυγάς, ξέσπασε μεταξύ του Γάλλου υπουργού Γεωργίας Stéphane Le Foll και του υπουργού Βιομηχανίας Arnaud Montebourg, σχετικά με την εκμετάλλευση του αέριου από σχιστόλιθο. Η Γαλλία εξαρτάται για το 92% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από εισαγωγές και παρά το ότι από το 2011 ισχύει μορατόριο για την έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων σχιστολιθικού αερίου, ο υπουργός βιομηχανίας δηλώνει ότι με την αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνολογίας, μπορεί η χώρα να τα αξιοποιήσει χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Αντίθετα ο υπουργός Γεωργίας εμμένει στη διατήρηση του μορατόριουμ επειδή όπως υποστηρίζει, η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή.
Την ίδια στιγμή, στις απέναντι ακτές της Μάγχης, ο Βρετανός υπουργός ενέργειας Ed Davey, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τη βιομηχανία του σχιστολιθικού αερίου, να αντιπαρατεθεί με τις εσφαλμένες εντυπώσεις και του μύθους που επικρατούν αναφορικά με τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης στο περιβάλλον. Και αυτό, επειδή όπως λέει, όταν κάποιοι μύθοι επικρατήσουν, είναι δύσκολο να τους διαλύσεις.
Και πώς να μην βοηθήσει στη διάλυση των μύθων η κυβέρνηση Cameron, όταν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας, ανεβάζουν τα αποθέματα σχιστολιθικού αερίου σε κάτι μεταξύ 20 και 37 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έτσι παρά τις αντιδράσεις κοινοτήτων, η κυβέρνηση της Βρετανίας σήμανε συναγερμό, δημιούργησε ειδικό γραφείο στο υπουργείο Ενέργειας για την προώθηση του σχιστολιθικού αερίου και έχει ήδη παραχωρήσει 176 άδειες για έρευνα.
Όσο για τη Γαλλία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητικών ινστιτούτων της Χώρας, τα αποθέματα στις τρεις πλέον ελπιδοφόρες λεκάνες, ανέρχονται σε 5,1 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ωστόσο αν ψάξει κανείς λίγο περισσότερο, διαπιστώνει ότι στη Γαλλία η διαμάχη γύρω από το σχιστολιθικό αέριο, ίσως κρύβει κάτι άλλο. Αυτό μάλλον είναι η «προστασία» σε επενδύσεις που γίνονται για την εκμετάλλευση μεθανίου από τα κοιτάσματα λιθάνθρακα της Βόρειας Γαλλίας, τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε εταιρεία των τραπεζιτών Rothchild. Ήδη η εταιρεία του ομίλου έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την προετοιμασία της παραγωγής, ενώ ενδεχόμενη παραγωγή και επιπλέον αερίου από τον σχιστόλιθο, θα είχε επιπτώσεις στις τιμές.