Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για αναβολή έκτισης της ποινής

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για αναβολή της έκτισης της ποινής του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Είχε προηγηθεί ανάλογη πρόταση από την εισαγγελέα για τον καταδικασμένο εκτελεστή της 17 Νοέμβρη. Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα και δέχθηκε την εισαγγελική πρόταση με το σκεπτικό πως «η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτιών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για αν δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση.»

Η εισαγγελεας της έδρας τόνιζε νωρίτερα, μεταξύ άλλων, ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή. «Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης δεν πληρειται ούτε ο άλλος όρος του νόμου αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας.

Τον Κουφοντίνα εκπροσωπούν οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός, με τον τελευταίο να υποστηρίζει το υποβληθέν αίτημα, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής», αφήνοντας στην ευχέρεια του Δικαστηρίου να αποφασίσει το διάστημα αποκατάστασης, όπως μεταδίδει με το lamiareport.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Εντατικολόγος Χρήστος Γεωργιάδης που δέχτηκε ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Ο ιατρός ανέφερε πως η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι είναι οριακή λόγω του ότι αρνείται να λάβει τροφή και νερό.

Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;

Μάρτυρας: Δεν λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.

Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;

Μάρτυρας: Καμία επισήμως.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;

Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θεμης Σοφος σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων