«Παγωμάρα» μέσα στον καύσωνα προκάλεσαν στα νοικοκυριά δύο τελευταίες εξελίξεις: πρώτον, ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των 4 δισ. ευρώ της περιόδου 2015-16, με νέα μέτρα λιτότητας που θα εφαρμοστούν την 3ετία 2014-16 και δεύτερον, τα απόκρυφα της έκθεσης του ΔΝΤ για την οικονομία που απέκρυψαν τα συστημικά media, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα παραμείνει οικονομικά εξαρτώμενη από τους δανειστές μέχρι το 2045!!!
Στην ίδια έκθεση, το ΔΝΤ εκτιμά ότι «θα απαιτηθούν 32 ολόκληρα χρόνια για να φτάσει η ελληνική οικονομία στα μέσα επίπεδα «οικονομικής αυτάρκειας» της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και το 2045 θα είναι μια ελλειμματική χώρα όσον αφορά στις καθαρές εξωτερικές της υποχρεώσεις». Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως θα χαθούν δυο γενιές Ελλήνων και πως το ελληνικό κράτος θα είναι εξαρτώμενο και αποικία των δανειστών.
Προς το παρόν το σίγουρο είναι ότι οι φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ θα πληρώσουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης μέχρι και το 2016, η οποία έληγε κανονικά το 2015.
Μένει ανοιχτό παράθυρο για διατήρηση του ειδικούς τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014, ανατροπές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό και ελαστικότερες εργασιακές σχέσεις, μείωση του αριθμού των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, ενώ τίθεται εμμέσως θέμα περισσότερων απολύσεων στο Δημόσιο από τις 15.000 που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Επίσης προβλέπεται:
• Μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
• Εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς έως τον Ιανουάριο του 2016.
• Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έως 360 ευρώ, με πιλοτική εφαρμογή από το 2014.
• Μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
• Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ και κυρίως στους αγρότες και τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
• Όχι άλλες παρατάσεις στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων
• Αναθεώρηση με νομοθετική πράξη του Κώδικα περί Δικηγόρων, με στόχο την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
• Μέτρα εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζει να είναι ελλειμματικός, με την πρόβλεψη για έλλειμμα φέτος περίπου στα 475 εκατ. ευρώ.
• Άρση των εμποδίων στην εισροή πόρων, την εξόφληση των παρόχων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια θα περάσει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ το 2014, 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Το ελληνικό δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 175% του ΑΕΠ εφέτος και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά κάτω από το 120% το 2021.