Στο ευρωπαϊκό ταμείο EFSF θα κατευθυνθεί μέσα στο τρέχον έτος το χρέος του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δις. ευρώ που αφορά τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό λένε πρόσφατες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η προϋπόθεση βεβαίως είναι η Ελλάδα να παραμείνει υπάκουη και να εφαρμόζει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια.
Αυτό θα είναι το πρώτο πραγματικό «δώρο» προς τη χώρα και ένα κίνητρο για να συνεχίσει το πρόγραμμα η Ελλάδα, αφού την ίδια ώρα θα αφαιρεθούν από το χρέος 50 δισ. ευρώ. Αυτό ίσως να ελαφρύνει λίγο τις φοροεισπρακτικές απαιτήσεις από το δημόσιο, λένε οι ίδιες πληροφορίες. Ωστόσο μία τέτοια κίνηση δεν αναμένεται μέχρι να γίνουν οι γερμανικές εκλογές.
Για τις ελληνικές τράπεζες αυτό θα σημαίνει ότι η εποπτεία θα είναι ευρωπαϊκή, γεγονός όμως που ήδη έχει ξεκινήσει με τον διορισμό των ελεγκτικών εταιρειών από την τρόικα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα «παιχνίδια» συμφερόντων θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα. Και εκ μέρους των διοικήσεων των τραπεζών, αλλά και από την πλευρά ξένων και εγχώριων επιχειρηματιών που περιμένουν την κατάρρευση για να αναδειχθούν…σωτήρες και να πάρουν φτηνά τις κρατικοποιημένες τράπεζες και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Τα ίδια «παιχνίδια» είναι αυτά που επιχειρούν τώρα να απομακρύνουν τους ιδιώτες επενδυτές στις επικείμενες Αυξήσεις Κεφαλαίου προκειμένου οι τράπεζες να κρατικοποιηθούν και να τις αγοράσουν φτηνά σε 3 χρόνια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.