Αυστηρή προειδοποίηση προς τους διαφωνούντες εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών.
«Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. «Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε».
«Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική».
Σημεία από τη δευτερολογία του Στέφανου Κασσελάκη:
«Καταρχάς σας ευχαριστώ πάρα πολύ από τα βάθη της καρδιάς μου για μια πραγματικά παραγωγική συζήτηση για την καλοπροαίρετη κριτική όχι μόνο τη δέχομαι, αλλά την προσκαλώ
Ξέρω ότι μόνο με κριτική μπορώ να γίνω καλύτερος, άρα σας ευχαριστώ και για αυτό
Θα ήθελα να είχαμε στο μέλλον Κεντρικές Επιτροπές
Οι οποίες όχι μόνο θα συνεδριάζουν τακτικά, αλλά στις οποίες θα μπορώ να παρακολουθώ» πλήρως, «αντί να πρέπει να αισθάνομαι ότι σβήνω φωτιές έξω από την αίθουσα».
«Πιστέψτε με έχω και εγώ πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να μιλάω πολιτικά, όταν έχουμε προτάσεις» σημείωσε.
«Η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού κόσμου με απόψεις και ιδέες που είναι ξεκάθαρα προοδευτικές και αριστερές».
«Χωρίς να χρειάζεται το κόμμα να χωρίζεται στην μέση ιδεολογικά».
«Για την ”Αυγή’ ‘είμαι πολύ προσωπικά χαρούμενος και ευγνώμων στους εργαζόμενους, που το αυριανό κυριακάτικο φύλλο της Αυγής θα βγει κανονικά.
Ήταν μια συζήτηση που κάναμε με τους εργαζόμενους χθες σε πολύ μεγάλο βάθος
Και σας παρακαλώ ειλικρινά να το αγοράσετε
Αγοράστε δύο και δώστε μια σε έναν φίλο σας και μία φίλη σας
Από αυτό εδώ το όργανο και με λύπη το λέω έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε λιγότερα από 7.000 ευρώ.
Έβαλα ένα ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω και είμαστε τόσοι άνθρωποι εδώ
Και επειδή ασκήθηκε και καλοπροαίρετη κριτική για το κλείσιμο του ημερησίου φύλλου, πρώτον αυτό έγινε όχι μόνο στο πνεύμα παλιότερων συζητήσεων, αλλά και στο πνεύμα ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το κυριακάτικο φύλλο που είναι προσοδοφόρο
Και να ξέρετε κάτι για την κριτική και την mea culpa οι μονοί που δεν λένε mea culpa, είναι αυτοί που δεν τολμούν και δεν αποφασίζουν.
Δεσμεύομαι ότι από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε όργανα να συνεδριάζουμε όλη την ώρα, αλλά και Αύγουστο αν χρειαστεί. Αλλά να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ότι θέλετε
Αν όμως την επόμενη ημέρα είστε σε δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων χωρίς να τηρούμε το Καταστατικό που διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική θέση, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο Πρόεδρός του να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική.
Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή είναι κοινή λογική. Είναι η τίμια και η έντιμη συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλο
Από μένα έχετε αυτή τη δέσμευση ότι θα συνεδριάζουμε.
Ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που έχει ήδη εκτοξευθεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων Προτείνω το ακριβώς αντίθετο. Προτείνω μια ανοιχτή διαδικασία, η οποία θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα.
Δεν είναι προτάσεις καλά δουλεμένες από εμένα. Είναι ιδέες και είπα ότι μπορεί να αλλάξω άποψη
Ρευστοποίηση του κόμματος δεν πρόκειται να υπάρξει.
Για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, «η αξιωματική αντιπολίτευση θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας και εγώ προσωπικά αρχίζοντας από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες» και υπάρχουν δύο αυτή τη στιγμή, όπως είπε, η μία για το ιδιωτικό χρέος και η δεύτερη είναι για τα υπερκέρδη των τραπεζών.
Θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θα τους προσκαλέσω για την επεξεργασία τους.
Και εγώ προσωπικά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους δικούς τους βουλευτές και τους δικούς τους ειδικούς, εφόσον το επιθυμούν.
Θέλω να σας παρακαλέσω να μην χάσετε το ρομαντισμό σας. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής, εμείς θα τη φέρουμε, συνεχίστε να πιστεύετε».
To επεισόδιο ανάμεσα σε Κασσελάκη-Σπίρτζη
Να τον αποκαλεί «Πρόεδρο» αντί «Στέφανο» ζήτησε ο κ. Κασσελάκης, διακόπτωντας την ομιλία του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «πότε θα πούμε μια αλήθεια ναι στην άμεση δημοκρατία ή εναντίον των δημοψηφισμάτων;».
«Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι Πρόεδρος από την πρώτη μέρα. Μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει» δήλωσε στο μεταξύ ο πρώην υπουργός.
Κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής της παράταξης εισηγήθηκε ο Κασσελάκης
Στη δική του, εναρκτήρια τοποθέτηση, το γάντι των «87» μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κείμενο συμβολής ασκώντας του κριτική εφ’ όλης της ύλης σήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ πρότεινε την κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, φτάνοντας μέχρι τα καθοδηγητικά όργανά του. Παράλληλα, άφησε αρκετές αιχμές για τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί κριτικά το τελευταίο διάστημα, επιμένοντας παράλληλα στην πρωτοκαθεδρία του στις κινήσεις της Κεντροαριστεράς.
«Δεν περίμενα, για να τα λέμε όλα, ότι θα δεχτώ κριτική γιατί μετά την μεγάλη αναταραχή του Φεβρουαρίου, η οποία ομόφωνα κατέληξε σε πολιτική απόφαση μέσα από το συνέδριό μας και ενόσω ήμουν στρατιώτης, υπηρετώντας την πατρίδα μου, να εγκαλούμαι ότι δεν συνεδρίασα τα όργανα … Και τι έγινε άραγε όταν τον Απρίλιο ήμουν ξανά στην πρώτη γραμμή ως πολίτης;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι. Και το ίδιο απαιτώ κι από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μου» τόνισε ο κ. Κασσελάκης και συνέχισε, λέγοντας πως «στη δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ».
Ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Κατάργηση Οργάνων και Οργανώσεων
Ως προς τις Καταστατικές αλλαγές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε να καταργηθεί όλη η υφιστάμενη οργανωτική δομή του κόμματος, ενώ στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας έθεσε ζήτημα στοχοθεσίας και «ετήσιου πλάνου».
«Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
τις Προκριματικές Εκλογές.
Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα :
Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.
Αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο σ/κ του Οκτωβρίου.
Ωστόσο, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Για την Κεντροαριστερά, «να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Πρόεδρος του κόμματος, λέγοντας ότι «σοβαρή πολιτική δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ο κατάλογος των επιθυμιών μας. Είναι πάντα πιο πολύπλοκο».
Ο τράγος, η έλαφος και ο… τραγέλαφος
Ο ίδιος έκανε λόγο για συμφέροντα «που κινούν τις ηγεσίες- μαριονέττες», αλλά και για «τραγέλαφο» αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά. Όπως είπε, «κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων». Την ίδια ώρα, «το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο», τόνισε.
«Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο «τραγέλαφος», αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ακόμη πως «είδατε τα Ελληνικά μου πόσο έχουν βελτιωθεί».
«Για να κλείσει λοιπόν αυτό το κεφάλαιο θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί επιμένω τόσο στην σταδιακή και «από κάτω προς τα πάνω» σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Διότι πρώτον, ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν» επισήμανε, προσθέτοντας πως «ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά». «Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%» πρόσθεσε.
Στην ίδια κατεύθυνση, «τέτοια εγχειρήματα έχουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη μέγιστης ψυχικής και πολιτικής ενότητας σε επίπεδο μελών, ψηφοφόρων, εκπροσώπων σε συλλογικούς φορείς και βουλευτών. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι στην ελληνική Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειροκροτούν πια συχνά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ παρατήρησε ότι «πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτη, που δεν την κρατά κανείς από πουθενά».
Εξι προκλήσεις
Ταυτόχρονα, «έχουμε μπροστά μας 6 μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να δώσουμε άμεσα πειστικές απαντήσεις, ρεαλιστικές προτάσεις και κοστολογημένες λύσεις», τόνισε ο κ. Κασσελάκης, σταχυολογώντας:
· Την πλήρη μεταρρύθμιση και θεσμική θωράκιση ενός κράτους δικαίου αντάξιου προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας και όχι χώρας έρμαιου παρεών και διαπλεκόμενων συμφερόντων.
· Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας,
· Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης.
· Την περιβαλλοντική πρόκληση.
· την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Αίσθηση προκάλεσε, ακόμη, το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ενέταξε και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό κύκλο που έχει προκαλέσει κόπωση στους πολίτες, αναφέροντας πως «από το «λεφτά υπάρχουν» και την χρεωκοπία, μέχρι τα μνημόνια και το δημοψήφισμα, αλλά και μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως μετά από τα ψέματα και τις συγκαλύψεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο μέσος πολίτης της χώρας μας αισθάνεται μια απέραντη κόπωση και διακατέχεται από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα».
· Τη θέση μας στον κόσμο και η προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
«Έχουμε στα Ανατολικά μας έναν κατά τεκμήριο καλό λαό, που όμως διοικείται από ένα καθεστώς με αναθεωρητικές βλέψεις» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «με δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο μία ενιαία ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης αδυνάμων θα προσκρούσουν σε τοίχο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κου. Μητσοτάκη».
Αναγνωρίζοντας ότι «δεν επιτύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι απλά διατηρήσαμε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι αυτό συνέβη, «διότι εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας», προχωρώντας σε μια ανάλυση των οικονομικών του κόμματος.
Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, «την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ. Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία. Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ. Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ».
Ταυτόχρονα «προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο», όπως δήλωσε, αναφέροντας πως για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ, ενώ «το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ. Το 2021, στα 3,6 εκ. Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ». Στο πλαίσιο αυτό, «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας να αναλάβει την ευθύνη μαζί με τα μέλη των κομματικών οργάνων.
Πηγή protothema.gr