Την χρήση φυσικού αερίου στον κτιριακό τομέα υιοθετούν πλέον οι δημόσιοι φορείς προκειμένου να περικόψουν τους προϋπολογισμούς τους για τις ανάγκες θέρμανσης/κλιματισμού. Η λύση αυτή, δείχνει να είναι προσφιλής στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η μοναδική εναλλακτική, σε «ευαίσθητους» τομείς όπως είναι για παράδειγμα αυτός των σχολικών κτιρίων, είναι να μην λειτουργούν τα καλοριφέρ λόγω έλλειψης κονδυλίων για την αγορά πετρελαίου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κτίρια οργανισμών, τραπεζών, νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών, τα οποία φθάνουν τα 200.000 και επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει την ετήσια ενεργειακή δαπάνη κατά 25% και τις ετήσιες εκπομπές CO2 κατά 450 χιλιάδες τόνους.
Το φυσικό αέριο λύνει το πρόβλημα θέρμανσης στα δημόσια σχολεία
Σε πόλεις όπως είναι η Καρδίτσα, η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, οι δήμοι υπογράφουν με τις ΕΠΑ συμβάσεις σύνδεσης σχολικών κτιρίων με το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου. Και τα παραδείγματα είναι πολλά:
Στην Θεσσαλία, ο δήμος Καρδίτσας προωθεί τη σύνδεση σχολικών συγκροτημάτων με το δίκτυο φυσικού αερίου προκειμένου να μειώσει το κόστος θέρμανσης των κτιρίων. Έτσι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, κ. Παπαλού, ξεκίνησε η διαδικασία αντικατάστασης των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Ο δήμαρχος Καρδίτσας, δήλωσε σχετικά ότι: «Με το έργο της κατασκευής των δικτύων εσωτερικών εγκαταστάσεων σε σχολικά κτίρια του Δ. Καρδίτσας προωθούμε τη σύνδεσή τους με το δίκτυο του φυσικού αερίου, με το οποία σταδιακά συνδέουμε και άλλα δημοτικά κτήρια, -όπως κάναμε και με το Κολυμβητήριο, – στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειάς μας για ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων. Επίσης, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική πηγή, προωθούμε την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου Δημ. Σχολείου και του συγκροτήματος του 2ου & 5ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΠΕΚΑ. Ευελπιστούμε ότι με τις παραπάνω παρεμβάσεις, αλλά και αυτές που σχεδιάζουμε για το προσεχές διάστημα πέρα από τα περιβαλλοντικά οφέλη θα επιτύχουμε και μια σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Πόροι που θα αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση άλλων αναγκών των σχολείων μας που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας».
Αλλά και ο δήμος Δέλτα στη Θεσσαλονίκη προχώρησε στη σύνδεση 20 σχολείων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία για άλλα 15 σχολικά κτίρια. Όπως ανέφερε σχετικά ο δήμαρχος, κ. Γλώσσης Γεώργιος, «Ο Δήμος Δέλτα είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της εξοικονόμησης ενέργειας. Η αντικατάσταση του πετρελαίου από φυσικό αέριο σε σχολεία και δημόσια κτήρια του Δήμου αποτελεί μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, με στόχο την απεξάρτηση του Δήμου από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται από την Δημοτική Αρχή για αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαμόρφωση των αυλαίων χώρων, καθώς και τον γενικότερο ευπρεπισμό των σχολείων.»
Επιπλέον, στον Δήμο Θερμαϊκού, ήδη 6 δημοτικά σχολεία συνδέθηκαν με την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλη η απαιτούμενη κατασκευή του δικτύου στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η ΕΠΑ στην σύνδεση των δημόσιων κτιρίων με σκοπό την ευρύτερη κοινωνική και περιβαλλοντική ωφέλεια.
Στην Αττική, τα τελευταία χρόνια μεγάλοι δήμοι (π.χ δήμος Παλαιού Φαλήρου) έχουν υπογράψει συμβάσεις με την ΕΠΑ Αττικής για την παροχή φυσικού αερίου για ζεστό νερό και θέρμανση σε σχολεία ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί σε θέματα ασφαλείας με πρόβλεψη προληπτικών ελέγχων και επιθεωρήσεων για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Φυσικό αέριο σε υπηρεσίες, στάδια, πανεπιστήμια και αεροδρόμια
Έως σήμερα, μεγάλος αριθμός δημόσιων υπηρεσιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καταναλωτές που απολαμβάνουν τα οφέλη από την χρήση του φυσικού αερίου ή βρίσκονται σε κατάσταση σύνδεσης. Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, τα παραδείγματα είναι πλέον τόσα πολλά όπου η χρήση φυσικού αερίου αποτελεί τον κανόνα.
Στην Θεσσαλονίκη οι περισσότεροι δημόσιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων όπου στεγάζονται. Υπουργεία, κτίρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστήμια και Μουσεία μειώνουν το κόστος της ενεργειακής δαπάνης με τη χρήση του «πράσινου» καυσίμου: Το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, η Νομαρχία και τα Δημαρχεία της ευρύτερης περιοχής (Αμπελοκήπων, Ελευθερίου-Κορδελιού, Ευόσμου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Μενεμένης, Νεάπολης, Πανοράματος, Πολίχνης, Σταυρούπολης, Συκεών, Τριανδρίας, Ωραιοκάστρου), η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και άλλα Αστυνομικά Τμήματα, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Δικαστικό Μέγαρο και Διοικητικό Εφετείο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλοι πυροσβεστικοί Σταθμοί, το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο, κτίρια οργανισμών (Εργατικής Κατοικίας, Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, κλπ) έχουν εδώ και χρόνια συνδεθεί με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
Επιπλέον, οργανισμοί και φορείς με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες λόγω της εξυπηρέτησης/στέγασης μεγάλου αριθμού ατόμων καταφεύγουν στο φυσικό αέριο. Ενδεικτικά αναφέρονται: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Τράπεζα της Ελλάδος, υποκαταστήματα Εθνικής Τράπεζας, τα κτίρια του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», αθλητικές εγκαταστάσεις ( Καυτανζόγλειο Στάδιο, Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο) κλπ.
Τα οφέλη του φυσικού αερίου για τα δημόσια κτίριαΤα οφέλη που παρουσιάζει η χρήση του φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις θέρμανσης, κουζίνας, παραγωγής ζεστού νερού και κλιματισμού τόσο από οικονομική άποψη όσο και περιβαλλοντολογική, κατέστησαν την εισαγωγή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πολιτειακή προτεραιότητα, καθώς:
|