Η κίνηση του πρωθυπουργού να πάει χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν πολύ σωστή πολιτικά, όπως και η δέσμευσή του να είμαστε παρόντες στη μάχη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, γιατί τα τελευταία χρόνια το μέτωπο των Βρυξελλών το έχουμε εγκαταλείψει. Δεν χρειαζόταν όμως να συνδέσει αυτή την πολιτική κίνηση με την πληρωμή των χρωστούμενων επιδοτήσεων 1,1 δισ. ευρώ, που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. Κι αυτό γιατί κάθε τόσο μας έρχεται μια λυπητερή από την Κομισιόν με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ λόγω των παράνομων επιδοτήσεων.
Έχουμε την επιστροφή 425 εκατ. ευρώ, έχουμε την επιστροφή ΦΠΑ 37 εκατ. Ευρώ με πλαστά ή εικονικά τιμολόγια σε 6.274 αγρότες στην Κρήτη που πήραν επιστροφές ΦΠΑ πάνω 3.000 ευρώ ο καθένας και άλλες τέτοιες αθλιότητες. Οι υποθέσεις αυτέ προχωρούν πολύ αργά για τον καταλογισμό προστίμων, ενώ οι υπεύθυνοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απάτη εις βάρος του δημοσίου και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι απάτες αυτού του τύπου ευθύνονται τόσο για την έντεχνη αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, όσο και για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί μετατράπηκαν σε κέντρα διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων και καλλιέργησαν τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό που διέλυσε την αγροτική μας παραγωγή.
Στην Ελλάδα της ανάκαμψης και της ανασυγκρότησης, ο αγροτικός τομέας έχει να παίξει κεντρικό ρόλο στην επιστροφή της χώρας σε κατάσταση αυτάρκειας τροφίμων. Για να γίνει αυτό πρέπει να στηριχθούν οι νέοι αγρότες με περισσότερα κονδύλια, αλλά και να στηριχθεί η επιστροφή στην περιφέρεια από νέα ζευγάρια. Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται τεχνολογίες, οργάνωση, τυποποίηση, μάρκετινγκ, logistics, δίκτυα διανομής.
Ο αγροτικός τομέας πρέπει να αυξήσει πάνω από το 15% τη συμμετοχή του στην παραγωγή του ΑΕΠ και να στηρίξει ένα νέο κύμα επενδύσεων στη μεταποίηση και στη βιομηχανία τροφίμων. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, μόλις ενημερώθηκε ότι πάνω από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται με στόχο τις εξαγωγές στον τομέα αυτό.