Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

Μέτρα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν – Τι προτείνει

Περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ζητά από την Ελλάδα, σε έκθεσή της η Κομισιόν. Ένα από αυτά είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς και η αξιοποίηση των στοιχείων των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αποτελεί μια πάγια πρόταση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα και κυρίως από ανθρώπους οι οποίοι ακριβώς λόγω της φοροδιαφυγής δεν συνδράμουν στα βάρη. Τέσσερις προτάσεις περιλαμβάνονται στη μακροσκελή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ενώ εκδόθηκαν εκθέσεις αντίστοιχες για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι η μία πρόταση από αυτές. Η δεύτερη έχει να κάνει με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ένα μέτρο το οποίο έχει ήδη αποδώσει περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας και στη συλλογή πολύτιμων στοιχείων από τις τις φορολογικές αρχές.

Η τρίτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αξιοποιηθούν περισσότερο από τις φορολογικές αρχές αυτά τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται. Η τέταρτη πρόταση έχει να κάνει με τους στοχευμένους ελέγχους σε αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, οι οποίοι ενώ φαίνεται να ωφελούνται από την αύξηση των εσόδων τους, κάτι το οποίο το βλέπουμε ειδικά αυτό το διάστημα και λόγω του πληθωρισμού, δεν φαίνεται από την άλλη πλευρά να εμφανίζουν αύξηση στα φορολογητέα τους κέρδη. Σημειώνεται ότι με βάση την εκκαθάριση των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων -αφορούν στο 2021- υπάρχουν φορολογητέα κέρδη από το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων περίπου 3,5 δισ. ευρώ επί συνόλου εσόδων που ξεπερνούν τα 39 δισ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων