Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Μισθοί: Ποιοι θα δουν αυξήσεις – Τα σενάρια που πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση

Η ακρίβεια «γονατίζει» τις αυξήσεις μισθών κάνοντας τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται. Η αύξηση του κατώτατου είναι ένα σενάριο που το Υπουργείο Εργασίας τείνει να το θέσει σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξαν αυξήσεις το 2022. Προς τα πάνω και μάλιστα περισσότερο από τους μισθούς κινήθηκαν και οι τιμές λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού.

Στην αγορά εργασίας υπάρχει και μια μερίδα εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές της τάξης των 500 ως 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα αμείβονται 336.400 εργαζόμενοι στην Ελλάδα (14,95 %) και μόνο 72.000 μισθωτοί λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 μηνιαίως. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα 376.542 άτομα (16,74%) αμείβονται με 701 – 800 ευρώ μηνιαίως.

Μπορεί οι μισθοί το 2022 να αυξήθηκαν κατά 5% ωστόσο δεν φάνηκε στην τσέπη των εργαζομένων καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί.

Αυξήσεις μισθών: Τα σενάρια που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι της κυβέρνησης

«Η εξέλιξη των τριετιών κρίνεται απαραίτητη αν η κυβέρνηση θέλει να δει το θέμα σοβαρά» υποστήριξε ο κ. Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή του Open «Τώρα Μαζί». Μάλιστα πρότεινε και μία δευτερεύουσα λύση. «Τουλάχιστον να εξελίσσονται οι τριετίες όσο ο εργαζόμενος παραμένει στον ίδιο εργοδότη». συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καρούζος επιβεβαίωσε το παράλογο. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο εργοδότης προτιμά για μία μέση θέση εργασίας έναν εργαζόμενο που δεν έχει πολλά εφόδια (μεταπτυχιακό, γλώσσες, περαιτέρω εξειδίκευση) καθώς μπορεί είτε να θεσπιστούν νέα επιδόματα από την κυβέρνηση είτε να ζητήσει αύξηση του μισθού του ο ίδιος ο εργαζόμενος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων