Την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων για ένταξη στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά τονίζουν η Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το ΝΕΟ ΙΝΚΑ, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό όσων καταφεύγουν καθημερινά στις καταναλωτικές ενώσεις για βοήθεια και συμβουλευτική καθοδήγηση με στόχο τη ρύθμιση των χρεών τους.
«Εν μέσω της τρέχουσας δυσμενούς περιόδου, που διανύει η χώρα, ολοένα και περισσότερα άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άποροι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι και ΑμΕΑ, καθώς και μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων και ελεύθερων επαγγελματιών, που το εισόδημά τους έχει μειωθεί σημαντικά, προσφεύγουν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ για τη ρύθμιση των χρεών τους», δηλώνει η νομικός σύμβουλος του ΝΕΟ ΙΝΚΑ, Σήλια Τσέκερη. «Το πρώτο τρίμηνο του 2013, ο αριθμός αυτών αυξήθηκε σε ποσοστό 60%, σε σύγκριση με τον αριθμό των ατόμων, που προσέφυγαν στο ΝΕΟ ΙΝΚΑ, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσέκερη.
Πρώτη προτεραιότητα, όπως επισημαίνει ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρ Τσιαφούτης, θα πρέπει να αποτελέσει το άνοιγμα στους μικροεπιχειρηματίες και εμπόρους, οι οποίοι σήμερα δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου.
Από την πλευρά της, η κ. Τσέκερη υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στους εμπόρους και τους μικροεπιχειρηματίες τουλάχιστον για τις οφειλές τους από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Όπως διευκρίνισε, σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα, στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν μόνο φυσικά πρόσωπα, που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών τους.
Όσον αφορά τις έκτακτες ρυθμίσεις, που έχουν ανακοινωθεί, ο κ. Τσιαφούτης αναφέρει ότι είναι εμφανές ότι δεν απευθύνονται παρά σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό δανειοληπτών, το οποίο πρέπει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις σωρευτικά. «Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ουσιαστικές και όχι φωτογραφικές ρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι σχετίζεται με το ύψος και το είδος των υπαγόμενων δανείων και τα εισοδηματικά κριτήρια», δηλώνει ο κ. Τσιαφούτης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο στις ρυθμίσεις να υπάγονται και τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια, χωρίς όριο υπολοίπου, καθώς και τα προϊόντα καταναλωτικής πίστης, το εισοδηματικό όριο να αυξηθεί από τις 25.000 ευρώ, που αναμένεται να είναι και, τέλος, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις και οι επιτηδευματίες.