Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Ντράγκι: Δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να ρυθμίσει το bitcoin

Δεν είναι δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θεσπίσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για το Bitcoin, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, ενώ απηύθυνε εκ νέου προειδοποίηση για τους κινδύνους που συνδέονται με το ευμετάβλητο κρυπτονόμισμα.

Αν και τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που καλούν τις αρχές να παρέμβουν και να ρυθμίσουν την αγορά των εικονικών νομισμάτων, προκειμένου να περιορίσουν την έντονη μεταβλητότητα και τα φαινόμενα απάτης, ο κ. Ντράγκι ξεκαθαρίζει ότι η ρύθμιση ή η απαγόρευση ψηφιακών νομισμάτων δεν εμπίπτει στα καθήκοντα της ΕΚΤ.

«Πολλοί από εσάς έθεσαν ερωτήματα για το εάν η ΕΚΤ πρόκειται να απαγορεύσει ή να ρυθμίσει τα Bitcoins. Πρέπει να πω ότι δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ να το κάνει αυτό» είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση πάντως για το τι θα συμβούλευε κάποιον που θέλει να αγοράσει Bitcoin, δήλωσε με νόημα: «Ειλικρινά, θα το σκεφτόμουν πολύ προσεκτικά».

Όπως είπε τα ψηφιακά νομίσματα εμφανίζουν πολύ πιο έντονες διακυμάνσεις από τα παραδοσιακά νομίσματα και επομένως ενέχουν ρίσκο. Ωστόσο παραδέχθηκε πως η τεχνολογία blockchain, στην οποία στηρίζονται, είναι «υποσχόμενη» και αναμένεται να έχει «πολλά οφέλη», όπως η πιθανή της χρήση για τον διακανονισμό πληρωμών. Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι ακόμα αρκετά ασφαλής προκειμένου να χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων