Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ο Γιούνκερ αρνείται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό. Η Γερμανία κάνει πίσω, προσωρινά

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Παρά τις εκκλήσεις για να διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής προκειμένου να θέσει επί τάπητος τη διαχείριση του προβλήματος των τεράστιων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αρνήθηκε να εισακούσει και απεύθυνε κάλεσμα στα κράτη – μέλη να σταματήσουν να χρονοτριβούν και να εφαρμόσουν τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Ο ίδιος ο κ. Γιούνκερ σε άρθρο του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη γερμανική Die Welt, κατέγραψε τα σχόλιά του σχετικά με το ζήτημα. Το άρθρο αυτό έρχεται λίγο πριν τη συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που θα έχει ως θέμα της το μεταναστευτικό.

Στο άρθρο του ο κ. Γιούνκερ ασκεί κριτική στα ευρωπαϊκά κράτη που κωφεύουν και δεν δέχονται τους μετανάστες που καταφθάνουν κατά μυριάδες με σκάφη στην Ελλάδα και την Ιταλία. «Δεν χρειαζόμαστε μια νέα Σύνοδο Κορυφής. Τα κράτη- μέλη πρέπει να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά μέτρα και να τα εφαρμόσουν στην επικράτειά τους» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο η Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταρτίσει κατάλογο «ασφαλών χωρών» προς τις οποίες θα επιστρέφονται οι μετανάστες οι οποίοι εκμεταλευόμενοι τη γενική αναστάτωση διεκδικούν άσυλο τη στιγμή που δεν πληρούν τις προυποθέσεις. Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που σχίζουν και πετούν ταυτότητες στη θάλασσα προκειμένου να δηλώσουν ό,τι στοιχεία επιθυμούν αργότερα στις αρχές.

Πάντως η Γερμανία, προσωρινά τουλάχιστον φαίνεται να υποχωρεί στις πιέσεις και να δέχεται πλέον σύριους μετανάστες εκτός της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ. Πάντως είναι γνωστό ότι θα κάνουν τα πάντα στ Γερμανία προκειμένου να περιορίσουν το πρόβλημα για τη χώρα, η οποία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία στην Ευρώπη. Αναμένουμε το επόμενο επεισόδιο που θα αποτελέσει η συνάντηση της Γερμανίδας και του Γάλλου ηγέτη, για το θέμα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων