Εκκληση απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς τις κυβερνήσεις να χορηγήσουν απευθείας χρήματα στους φτωχούς, ώστε να είναι σε θέση να μείνουν στο σπίτι τους και να εργάζονται από εκεί σε συνθήκες πανδημίας – συχνά αυτά τα τμήματα του πληθυσμού δεν καλύπτονται από τα επείγοντα προγράμματα οικονομικής στήριξης. Ειδάλλως, θα πρέπει να παρουσιάζονται στη δουλειά τους και να διατρέχουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους.
Σοβαρός κίνδυνος
Οπότε, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ σε σχετική έκθεσή του με θέμα την προστασία των φτωχών και των ευάλωτων ομάδων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, συνιστά στις αντίστοιχες κυβερνήσεις να δίδονται προσωρινά επιδόματα στους φτωχούς και να μένουν εντός, παρά να διατρέχουν κίνδυνο – και αυτή η παραίνεση αφορά τα 2,78 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε 132 αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με τους συντάκτες της έκθεσης, Γκρέι Μολίνα (επικεφαλής οικονομολόγος του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ) και Εδουάρδο Ορτίθ-Χουάρεθ (ερευνητής του Βασιλικού Κολεγίου στο Λονδίνο), σε όλο τον πλανήτη ζουν 1,07 δισ. άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αυτό ορίζεται ημερησίως σε 1,90 δολ. στη Νότια Ασία και στην Υποσαχάριο Αφρική, στα 3,2 δολάρια στην Ανατολική Ασία και στις χώρες του Ειρηνικού, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, στα 5,5 δολάρια στην Ευρώπη, στην Κεντρική Ασία, στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Επίσης, 1,71 δισεκατομμύριο άνθρωποι, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να περιπέσουν σε κατάσταση φτώχειας. Συνολικά, συνεπώς, φθάνουν τα 2,78 δισεκατομμύρια, δηλαδή λίγο λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του αναπτυσσόμενου κόσμου – συγκεκριμένα το ποσοστό φθάνει το 44%, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.
Η κάλυψή τους με ένα βασικό εισόδημα θα σήμαινε περίπου 199 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα και η χρηματοδότηση θα μπορούσε να προέλθει από το προσωρινό «πάγωμα» της αποπληρωμής χρεών των αντίστοιχων χωρών. Φέτος, όπως σημειώνει ο ΟΗΕ, οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες θα καταβάλουν σε χρεολύσια περί τα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αξιολόγηση
Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει προσωρινά να λάβουν απευθείας χρήματα στο χέρι, τα οποία δεν θα εξαρτώνται από τον τόπο κατοικίας τους, τη υπηκοότητά τους ή το καθεστώς εργασίας τους, αλλά απλά και μόνον από το πόσα χρήματα βγάζουν. Οπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ, Βίκτορ Γαρίδο Δελγάδο, πρόκειται για μια οικονομική αξιολόγηση, δηλαδή έναν έλεγχο πόρων. Κατά τον κ. Δελγάδο, «αυτοί οι έλεγχοι καθώς και η ψηφιακή εγγραφή για συμμετοχή σε προγράμματα επιδομάτων είναι πολύ διαδεδομένα στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια». Κι αυτή η οικονομική αξιολόγηση καθορίζεται από τα δημογραφικά δεδομένα, τα δηλωθέντα εισοδήματα και άλλες μεταβλητές, όπως το εάν οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. «Ενα προσωρινού χαρακτήρα βασικό εισόδημα πρέπει να απευθύνεται σε όλα τα μέλη του νοικοκυριού και οι γονείς/ενήλικοι να το λαμβάνουν εξ ονόματος των παιδιών», σημειώνει ο κ. Δελγάδο. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μένουν εκτός των προγραμμάτων άμβλυνσης των συνεπειών της πανδημίας, τα οποία έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. «Κι αυτοί που εξαιρούνται», όπως επεξηγεί ο Γκρέι Μολίνα, «είναι όσοι βρίσκονται στις παρυφές του μηχανισμού, είναι εργαζόμενοι στην παραοικονομία ή αυτοαπασχολούμενοι, οικιακές/οί βοηθοί και απλήρωτοι φροντιστές».
Φωτογραφία από Aamir Mohd Khan από το Pixabay