Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός
Ύστερα από δύο «άκυρους συναγερμούς» την τελευταία βδομάδα και πάμπολλες ευανάγνωστες «μπλόφες» («δεν θα πληρώσουμε τη δόση προς το ΔΝΤ αν…» κ.λπ.), το χθεσινό Eurogroup και η σημερινή πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην κυβέρνηση και το κυβερνητικό κόμμα. Ο πρωθυπουργός με ένα στενό κύκλο συνεργατών του (Γιάννης Δραγασάκης, διαπραγματευτική ομάδα) έχει πάρει την απόφαση να οδηγήσει την «κούρσα» μέχρι την τελική συμφωνία, παρόλο που αυτή προδιαγράφεται εξαιρετικά οδυνηρή. Από την άλλη, το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε φάση κρίσης και περιδίνισης, καθώς όχι μόνο η Πλατφόρμα αλλά και κορυφαίοι υπουργοί αλλά και στελέχη προερχόμενα από το χώρο της έως σήμερα πλειοψηφίας διαφωνούν με την προοπτική «να υπογράψουμε μνημόνιο».
Πίσω από τις θολές πληροφορίες για κάποιες «τεχνικές λύσεις» που δόθηκαν με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα για την πληρωμή της σημερινής δόσης, βρίσκεται το εξής: στην ΤτΕ διατηρούνταν αποθεματικό ασφαλείας για το ΔΝΤ, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το γεγονός γνώριζε η ΤτΕ και ο επικεφαλής της κ. Στουρνάρας αλλά δεν ενημέρωσε σχετικά την κυβέρνηση! Η ενημέρωση αυτή προήλθε τελικά από το χώρο των δανειστών! Έτσι η δόση πληρώθηκε, και τώρα η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα νέο «βουνό»: να πληρώσει μισθούς στα μέσα του μήνα – συνολική δαπάνη λίγο πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες που ο Γιάννης Στουρνάρας εκτίθεται για πράξεις ή παραλείψεις που αποκτούν το χαρακτήρα «δολιοφθοράς» απέναντι στην κυβέρνηση, ύστερα από την πρόσφατη υπόθεση του αντικυβερνητικού μέιλ που έφυγε από το γραφείο στενού του συνεργάτη στην ΤτΕ…
Οι πληροφορίες μας λένε ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει ρήγματα στο ίδιο το κυβερνητικό κέντρο (Κυβερνητικό Συμβούλιο): Οι σχέσεις μεταξύ Μαξίμου – Γιάννη Δραγασάκη από τη μια και Γιάνη Βαρουφάκη από την άλλη, δεν είναι απλώς ψυχρές αλλά τείνουν να γίνουν ανταγωνιστικές. Το καινούργιο στοιχείο όμως είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί της πλειοψηφίας του κόμματος και από το στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Τσίπρα έχουν μετακινηθεί στη γραμμή «Δεν υπογράφουμε – δρομολογούμε πολιτικές διαδικασίες», με τους περισσότερους να προτείνουν εκλογές. Στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας που έχουν μετακινηθεί σε αυτή τη γραμμή είναι αρκετά σημαντικές και, προστιθέμενες στις δυνάμεις της Αριστερής Πλατφόρμας, απειλούν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο μέσα στο κόμμα.
Βασισμένος στην έως τώρα πείρα, βάσει της οποίας έστω και την ύστατη στιγμή τα ρήγματα στο χώρο της πλειοψηφίας κλείνουν, και έχοντας την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα καταφέρει ξανά, έστω και οριακά, να συσπειρώσει την πλειοψηφία του κόμματος. Ωστόσο, τη φορά αυτή τα πράγματα δεν είναι απλά, διότι απλούστατα το ρεύμα «δεν υπογράφουμε μνημόνιο» διαπερνά όλες τις τάσεις και αποκτά χαρακτηριστικά «υπαρξιακής» αντίδρασης μεγάλων τμημάτων του κόμματος στην προοπτική μιας «ατιμωτικής» συμφωνίας.
Στο σημείο αυτό έρχεται η επόμενη κρίσιμη είδηση: στη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για τους «συναγερμούς» που αποδείχτηκαν άκυροι, το μπλοκ δυνάμεων που υποστήριζε τη μη υπογραφή μνημονιακού τύπου συμφωνίας πρότεινε ως διέξοδο τις εκλογές. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμφώνησε με αυτή την πρόταση και αντιπρότεινε δημοψήφισμα. Ύστερα απ’ αυτό, η χθεσινή «γενναιοδωρία» του κ. Σόιμπλε, που έδωσε… την άδειά του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκατασταθεί για τα καλά ο φόβος ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει τη συμφωνία με προσφυγή στο λαό διά του δημοψηφίσματος – δημοψήφισμα για συμβιβασμό και όχι για ρήξη…
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε επώδυνο συμβιβασμό, προκαλεί ανακατατάξεις στο κυβερνών κόμμα και διακόπτει την τρίμηνη περίοδο της μετεκλογικής ηρεμίας στο εσωτερικό του.